Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond
Åsgatan 22
Stora Enso
791 80 FALUN
01046-466 00

Stiftelsens ändamål är att främja vård och uppfostran av barn och att lämna understöd för beredande av undervisning och utbildning.

Förmögenhet:  385,678,967 kr

Stipendier

Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond verkar för att öka intresset och kvalitén inom naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, samt att stötta entreprenörskapsprojekt, detta i första hand i regioner med koppling till svensk skogsindustri.

Som ett led i detta viktiga arbete delas årligen ut ett antal stipendier för att stötta detta mål och några av stipendierna bygger på de legat som sattes upp av grundaren själv, Erik Johan Ljungberg, under tidigt 1900-tal, för de kommunala skolorna.

Stipendier till blivande Universitets- och Högskolestuderande ungdomar i Falun, Borlänge, Gävle och Karlstad

20 000 kr för fortsatta studier.
Tilldelas elever i avgångsklasser vid Gymnasieskolan Tekniska och Naturvetenskapliga program. Elever som dels har mycket goda studieresultat, dels har verkat för en god anda på skolan, samt ha visat på ett gott entreprenöriellt förhållningssätt genom ett stort engagemang, sett möjligheter och utmanat sig själv.

Falun – 8 elever utses av gymnasieskolans stipendienämnd
Borlänge – 8 elever utses av gymnasieskolans stipendienämnd
Gävle/Älvkarleby – 8 elever utses av gymnasieskolans stipendienämnd
Karlstad – 8 elever utses av gymnasieskolans stipendienämnd

Teknikstipendium – Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell organisation som samverkar med skolan och näringslivet. Genom tre olika utbildningskoncept får unga utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Ung Företagsamhet arbetar för att få unga människor mer företagsamma men också för att få fler företag i Sverige.

UF-företagande är ett av utbildningskoncepten där ungdomar i gymnasiet startar, driver och avvecklar ett eget företag under ett år och därmed får kunskap om entreprenörskap och företagande och blir mer företagsamma. Ljungbergsfonden delar varje år ut ett stipendium på 10000 kr till det UF-företag som på ett positivt sätt låtit teknik genomsyra företaget. Företaget ska visa ett tydligt tekniskt kunnande, innovationskraft och kundnytta.

Ansökan ställs till Ung Företagsamhets nationella kansli, se www.ungforetagsamhet.se
och vinnaren utses av en jury.

Årets UF-företag – Ung Företagsamhet

För att stimulera entreprenörskap utdelas priset för Årets UF-företag till den slutliga totalvinnaren vid den nationella mässan i Älvsjö, Stockholm.

Åres UF-företag får representera Sverige på EM senare under året och priset tilldelas det företag som  bäst har förstått kopplingen mellan alla olika aspekter inom ett företag. På EM kommer runt 35 av Europas bästa UF-företag att tävla om titeln Company of the Year. UF-företagen kvalificerar sig till finalen i Stockholm genom de regionala tävlingarna runt om landet och vinnaren utses av en jury.

Doktorander – Stockholms Universitet

Enligt legat från år 1909 delas årligen två stipendier ut till blivande doktorander vid Institutionen för Nationalekonomi på Stockholms Universitet.

Stipendierna är på 100 000 kr och Stockholm Universitets Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnd utser stipendiaterna.

Examensarbete

Studerande vid högskolor/universitet som utför ett examensarbete på någon av Stora Ensos enheter i Sverige kan söka stipendium från Ljungbergsfonden. Ersättningen är maximalt 1 000 kr/högskolepoäng och maximalt 30 poäng. Ansvarig chef på Stora Enso-enheten gör en bedömning om examensarbetes utförande och kvalitet. Ansökningarna tas emot löpande under året och godkänns av Ljungbergsfonden.

Övriga stipendier

Som komplement till Ljungbergsfondens geografiska och skogsindustriella fokusområden stöttar vi ett fåtal övriga stipendier och priser, som t ex stipendiet till Årets Tekniklärare samt priser vid Ung Företagsamhets regionala mässor.

http://ljungbergsfonden.se/soka-medel/

Posted in Fonder & Stipendier.