11 orsaker till huvudvärk

Om du är den sortens person som ofta lider av huvudvärk, då vet du precis hur förlamande det kan vara. Oavsett om det är en mild spänningshuvudvärk eller allvarligare migrän så gillar ingen att ha huvudvärk. Trots det faktum att nästan alla har haft huvudvärk någon gång i sitt liv, är det inte mycket känt om de bakomliggande orsakerna till många av dem.

Så om du har försök att bli av med din senaste dunkande huvudvärk genom att dricka litervis av vatten, kanske du ska kolla in följande lista för att se om smärtan inte är ett tecken på någon annan bakomliggande sjukdom.

1. Allergier
Täppta bihålor orsakade av allergier kan bidra till bultande ansiktshuvudvärk. Lyckligtvis kan de flesta lindriga till måttliga allergier hjälpas med läkemedel. Om detta inte fungerar, kontakta din läkare.

2. Sinus
Det är inte bara allergier som kan orsaka sinushuvudvärk. Allt från att ha en en förkylning till mindre vanliga infektioner kan vara orsaken. Bihålorna är små luftutrymmen i skallen, som finns bakom näsa, ögon och kinder. När näsan blir infekterad, kan infektionen sprida sig till bihålorna och få dem att svullna, vilket ofta resulterar i en huvudvärk.

3. Stress
För att bekämpa det, försök att öva avslappningsteknik, inklusive att ta en paus från allt när du känner dig stressad. Se till att sova minst 7 timmar per dygn!

4. Cluster
Om din huvudvärk är mycket smärtsamt och åtföljs av rinnande ögon, nästäppa och svullnad runt ögonen, kan du lider av en Hortons huvudvärk. En klusterhuvudvärk definieras som en neurologisk sjukdom, och deras verkliga orsaken har inte identifierats. Rekommenderade behandlingar för klusterattacker innefattar syre eller en snabbverkande triptan.

5. Koffeinberoende
För vissa koffeinmissbrukare, kan ett minskat koffeinintag resultera i skakningar, illamående och en tråkig huvudvärk. En koffeinhuvudvärk börjar vanligtvis bakom ögonen som sedan flyttas upp på framsidan av huvudet. Om du vill undvika detta, prova en mycket långsam avvänjning med minskat koffein under en lång period.

6. Migrän
Migrän är en välkänd svår huvudvärk. De kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat hormonella förändringar, starkt ljus, lukter, stress, och även livsmedel som lagrad ost, citrus, choklad m.fl. De kan ofta hanteras med medicinering, så det är värt att kontrollera med din läkare. Migrän är ärftlig.

7. Tension
Om du märker att huvudvärk kommer när du har stirrat på en datorskärm under en lång tid eller sitter i en position i mer än ett par timmar, lider du förmodligen av en spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk står för 90 procent av all huvudvärk, och kan lindras genom att du reser dig upp och röra på dig, ta regelbundna pauser och stretcha. Att dricka mycket vatten är också viktigt.

8. käkleden
Käkledsstörning orsakar en viss typ av käksmärta som kan förväxlas med återkommande spänningshuvudvärk. Om du tror att du kan ha spänningar i käkmuskulaturen, kontrollera symtom som; klickljud när du flyttar käken, svårigheter att tugga eller bita, öronvärk, och en ömmande känsla när man tuggar. Om du har en eller flera av dessa symtom tillsammans med huvudvärk, skaffa dig en bettskena hos läkaren.

9. Matspjälkningsproblem
Det finns en mängd växande bevis som pekar på mag- och tarmfloraproblem som en orsak till huvudvärk. Om du har lidit av okända huvudvärk, kan det vara värt att försöka skära ned på gluten, mjölk eller kött ur din kost och se om det hjälper.

10. Högt blodtryck

Lindrig eller måttlig förhöjning av blodtrycket kan ge huvudvärk och riktigt högt tryck kan ge svår huvudvärk, trötthet och illamående. Högt blodtryck beror på ökad mängd vätska och salt i blodet eller på att blodkärlens väggar är förtjockade och hårda.

11. Dålig syn

Om du har nedsatt syn eller brytningsfel så är det första symptomet på detta oftast huvudvärk. Det beror på att du hela tiden kisar och anstränger ögonen för att kunna se bättre, vilket ger spänningar.

Gå till din optiker för att kontrollera synen. Med hjälp av glasögonen eller linser kommer du då att slippa dina besvär.

 

Nästa gång du lider av en hemsk huvudvärk, ta en sekund och överväg dina symtom. Och om du är orolig för att något är fel, är det alltid bäst att gå få det kontrollerat med din läkare, bara för att vara på den säkra sidan.

 

Posted in Dagens Tips.