Skaffa höns

Så gör du som vill skaffa höns ⇒

skaffa höns

Den som har höns lever verkligen i samklang med naturen. Det är rogivande att se hönsen picka på gården, och så får du nyttiga ägg förstås! Det här ska du tänka på innan du skaffar höns.

Höns kan du till exempel köpa på speciella marknader – läs mer om en hönsbytardag längre ner – eller genom annons på exempelvis Blocket. Här är några saker behöver du tänka igenom innan köpet:

  • Hur många höns får du ha? Kolla med din kommun hur många höns du får ha. Vissa kommuner låter dig ha fem till sju höns utan speciellt tillstånd, medan andra kräver att du ansöker om tillstånd och ibland även att du har grannarnas medgivande. Du får inte heller ha tupp i alla kommuner.
  • Vilka mått ska hönshuset ha?Jordbruksverket hittar du minimivärden för hur stort utrymme hönsen behöver. Om du har möjlighet, ska du så klart ge hönsen ännu mer utrymme.
  • Vilken ras passar dig? Det finns mängder av raser som är olika stora och har olika egenskaper. Välj utifrån hur mycket utrymme du har, större höns passar såklart dig som har mer utrymme. Det är också bra att till exempel ta reda på hur högljudda tupparna är och hur många ägg hönorna värper.
  • Har du tiden och engagemanget som krävs? Höns behöver daglig tillsyn – du ger mat, byter ut vattnet och mockar ur hönsbajset. Ungefär varannan till var fjärde vecka krattar du ur halmen eller sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena och två gånger om året gör du en riktig storrengöring.
  • Kan du ha hönsen ute varje dag? För att höns ska må bra behöver de kunna gå ut varje dag. Höns älskar att gå fritt och håller sig oftast nära sin hönsgård, men är det mycket rovdjur i omgivningen eller om du har en väg med mycket trafik nära så räcker det bra att ha en rastgård.
  • Har du läst på tillräckligt? Det finns mycket information om hönshållning på grannliv.se, men även på Jordbruksverkets webbplats, hos Länsstyrelsen i din region eller hos din kommun.

 

Hönsbytardag i Kungsbacka 25 maj

Du som är sugen på att skaffa höns till sommaren ska passa på att besöka Hönsbytardagen i Kungsbacka. Mässan håller på mellan kl 10 och 15 den 25 maj utanför Granngårdens butik på Lantmannagatan 7.

Här hittar du alla möjliga sorters höns, kalkoner och gäss. De roligaste sorterna går fort, så se till att vara på plats tidigt. Arrangerar gör Marielle Johansson, som även håller kurser i hönshållning, i samarbete med Granngården.

Posted in kul.