Lite att ha koll på när du skaffar kreditkort

Olika avgifter, villkor och förmåner

Så här mycket kostar bankkorten – och de här förmånerna har de

För många kort ingår det reseförsäkring om du betalar din resa med det kortet.
För många kort ingår det reseförsäkring om du betalar din resa med det kortet.

Olika bankkort har alla möjliga olika avgifter, villkor och förmåner. Metro har gått igenom korten och jämför vilka som är billigast och ger dig mest förmåner, beroende på hur du använder dina pengar.

 Men hur ska du tänka när du väljer ditt kort? Metro har pratat med Eva Lindström på Konsumenternas bank- och finansbyrå.
Vad kan fördelarna vara med ett kreditkort?
– Om du ska köpa något som är dyrt, och inte har de pengarna på kontot just då kan det vara bra att köpa på kredit. Men betala i så fall hela beloppet när du får fakturan. Andra gånger som ett kreditkort kan vara fördelaktigt är när du köper flygbiljetter. Om flygbolaget går i konkurs har du enligt konsumentkreditlagen rätt att ställa motsvarande krav på kortutgivaren. Kreditkort har också oftast bättre försäkringar.
 
Hur viktig är årsavgiften?
– Det avgör nog inte ditt kortval, summorna är ofta ganska likvärdiga. Det går att hitta kort utan årsavgift, men de är inte så många.
Hur mycket märker jag av det påslag jag får när jag gör köp och uttag i utländsk valuta?
– Det beror på. Handlar du för mindre summor är det marginellt, men om du frekvent köper dyra saker så kommer det att märkas av. Generellt är ett debetkort ofta bättre om du vill ta ut kontanter utomlands, medan ett kreditkort är sämre för uttag eftersom du ofta får betala mer i uttagsavgifter. 

OKQ8, Visa

Årsavgift: 0 kronor.

Förmåner: Du får bonus på köp utanför bolagets bensinstationer, undantaget om du tar ut kontanter från en bankomat eller handlar på någon annan bensinstation. Bonusen får du varje kvartal i form av en check, som du kan använda genom att handla på en av stationerna eller lösa ut i kontanter.

Bank Norwegian, Visa

Årsavgift: 0 kronor.

Förmåner: Kortet är framför allt förmånligt för dig som planerar att resa, då varje köp du gör ger dig poäng hos Norwegian. Poängen kan du sedan använda för att betala flygresor med bolaget, vilket också innebär att du får reseförsäkring och avbeställningsskydd för resan.

Forex, Visa

Årsavgift: 0 kronor.

Förmåner: Med det här kortet kostar det ingenting att ta ut pengar, varken i Sverige eller i resten av EU. Dessutom kan du betala med kortet direkt världen över, samt göra internetköp. Om du exempelvis betalar minst 75 procent av en resa med Forex-kortet får du ett reseskydd.

Icabanken, Mastercard

Årsavgift: 300 kronor.

Förmåner: Vill du få bonus när du handlar mat är Icas kort förmånligt för dig. Du får bonus varje gång du handlar på någon Ica-butik. Även här får du reseförsäkring och avbeställningsskydd om du använder kortet till att betala minst 75 procent av en resa.

Swedbank, Mastercard

Årsavgift: 250 kronor.

Förmåner: Swedbanks bankkort är gratis för studenter, och att ta ut kontanter är gratis i Sverige och i alla EU-länder som har euro som valuta. Det tillkommer dock ett påslag varje gång du köper något i utländsk valuta på 1.5 procent.

Handelsbanken, Mastercard

Årsavgift: 300 kronor

Förmåner: Även här är det gratis att ta ut pengar, både i Sverige och inom EU, men utomlands tillkommer påslag för utländsk valuta. Med hjälp av kortet kan du också ta ut kontanter i Ica-butiker, max 2000 per dag. Det är även gratis för studenter.

Nordea, Visa

Årsavgift: 288 kronor.

Förmåner: Kortet har samma villkor som Swedbank och Nordea gällande uttag i Sverige och utomlands. Det tillhandahåller också reseförsäkring på köpet om du betalar din resa med kortet.

bra kreditkort

Posted in Dagens Tips.