Fonder till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så som ADHD, Aspergers syndrom/ Autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom

Hjälp och vägledning från Npf-guiden

Fonder och stiftelser

Källa: npfguiden.com

För personer med funktionsnedsättning finns det fonder och stiftelser att söka pengar ifrån. Dessa riktar sig till olika grupper och därför ser kraven olika ut för att kunna få bidrag.

Det kan vara svårt att hitta information om vilka fonder som finns att söka. Ett tips kan vara att ta kontakt med någon intresseförening. De kan ha information om vilka fonder som finns att söka utifrån funktionshinder.

Man kan också ta kontakt med kommunen, svenska kyrkan eller lokala organisationer för att fråga efter om de känner till några fonder att söka bidrag ifrån.

Vissa landsting sköter också fonder och stiftelser. För att få mer information kan man kontakta en kurator på sin vårdcentral eller den mottagning man brukar besöka för att få mer information om hur det ser ut i sitt landsting.

Intresseföreningar

Som förälder till barn med NPF diagnos eller med egen diagnos kan man känna sig ensam, det kan då vara skönt att få träffa andra i samma situation samt få möjlighet att lära sig mer om funktionshindret. Här har vi samlat några av de föreningar/organisationer som man kan vända sig till. 

Attention
Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så som ADHD, Aspergers syndrom/ Autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.
http://attention.se/

Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Förbundets medlemmar är personer med egen funktionsnedsättning, närstående och yrkesverksamma inom området.
http://www.autism.se/

Mind
Mind arbetar med att sprida kunskap och information om psykisk hälsa samtidigt som de driver stödverksamheter för personer som mår psykiskt dåligt.
https://www.mind.se/

Underbara ADHD
Underbara ADHD är en renodlad ADHD-organisation där diagnostiserade, anhöriga, skola, vård, omsorg samt myndigheter kan mötas för att utbyta erfarenheter och utbilda varandra.
http://www.underbaraadhd.se/

Svenska OCD förbundet
Svenska OCD-förbundet är en rikstäckande ideell förening med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och närliggande diagnoser som Tourettes syndrom, trichotillomani (tvångsmässigt håravryckande), hoarding (tvångsmässigt samlande) och dysmorfofobi (BDD) och deras anhöriga.
http://www.ocdforbundet.se/

Dyslexiförbundet FMLS
Dyslexiförbundet FMLS är en organisation för de som har läs-, skriv- eller räknesvårigheter. De arbetar bland annat med rådgivning och stöd, ordnar utbildning, möten, föreläsningar och lägerverksamhet.
http://www.dyslexi.org/

Posted in Fonder & Stipendier.