Försörjningsstöd till äldre

Socialbidrag, försörjningsstöd, äldreförsörjningsstöd till pensionärer

UPPDATERING! Källa Pensionsmyndigheten!

Nya regler för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd från januari 2022

| nyheter

De nya reglerna innebär att taket för den bostadskostnad som kan ersättas vid bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd höjs till 7 500 kronor per månad. Tilläggsbeloppet vid beräkning av bostadstillägg, det så kallade konsumtionsstödet, höjs också. Slutligen höjs även beloppet för skälig levnadsnivå som främst ligger till grund för beräkning av äldreförsörjningsstöd.

Du behöver inte ansöka på nytt

Du som har bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd idag behöver inte lämna in någon ny ansökan på grund av regeländringarna, en omräkning kommer att göras automatiskt. Men du måste fortfarande anmäla förändringar av till exempel hyra, inkomst eller tillgångar.

Så höjs bostadstillägget

Nivån för taket, det vill säga den maximala bostadskostnad som kan räknas med, höjs till 7 500 kronor per månad för ensamstående och 3 750 kronor för gifta eller sambo. Bostadskostnaden ersätts enligt nedan:

  • 100 procent upp till 3 000 kronor,
  • 90 procent mellan 3 001 och 5 000 kronor,
  • 70 procent mellan 5 001 och 7 000 kronor samt
  • 50 procent mellan 7 001 och 7 500 kronor

Tilläggsbeloppet, det så kallade konsumtionsstödet som läggs till bostadskostnaden, höjs med 200 kronor för ensamstående och 100 kronor för gifta eller sambo.

Detta innebär att maximal ersättning för bostadstillägg till pensionärer höjs från
6 540 kronor till 6 990 kronor per månad.

Så höjs äldreförsörjningsstödet

Även för äldreförsörjningsstöd höjs taket för skälig bostadskostnad. Kostnader upp till 7 500 kronor per månad för ensamstående och 3 750 för gifta eller sambo kan räknas med.

Beloppet för skälig levnadsnivå, som ligger till grund för beräkning av äldreförsörjningsstöd och i förekommande fall även särskilt bostadstillägg, höjs till 6 181 kronor per månad för ensamstående och 4 972 kronor för gifta eller sambo.

Mer information om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Här på vår webbplats finns mer information om vem som kan ha rätt till bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd och vad du bör tänka på när du ska ansöka.

Vem som kan få bostadstillägg och hur du ansöker
Så fungerar äldreförsörjningsstöd


TIDIGARE information om Äldreförsörjningsstödet nedan!

Försörjningsstöd till äldre heter Äldreförsörjningsstödet

Äldreförsörjningsstödet är ett stöd för dig som har låg eller ingen pension och innebär att du ska kunna betala för din försörjning och ditt boende så att du får en skälig levnadsnivå. När du ansöker om äldreförsörjningsstöd prövar vi alltid samtidigt om du också har rätt till bostadstillägg.

Du kan ansöka om äldreförsörjningsstöd från det att du fyller 65 år. Du måste vara bosatt i Sverige för att kunna ansöka. Hur mycket du kan få i äldreförsörjningsstöd beror på dina inkomster och din bostadskostnad. Äldreförsörjningsstödet beräknas utifrån ett belopp för skälig levnadsnivå.

Så ansöker du om äldreförsörjningsstöd

Du ansöker om äldreförsörjningsstöd på samma ansökan som för bostadstillägg. Du ansöker alltså om båda förmånerna samtidigt. Äldreförsörjningsstöd beviljas för en period av högst tolv månader i taget. Sedan måste du lämna in en ny ansökan.

Ansök om äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg

Så räknar vi ut ditt äldreförsörjningsstöd

En skälig levnadsnivå innebär att du ska ha tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att du har betalat för ditt boende. Som skälig levnadsnivå räknas 5 758 kronor per månad (2019) för dig som är ensamstående och 4 691 kronor per månad (2019) för dig som är gift, sambo eller registrerad partner.

Är din totala inkomst efter avdrag för skatt och skälig bostadskostnad lägre än skälig levnadsnivå, får du äldreförsörjningsstöd så att du kommer upp i denna nivå.

När du söker äldreförsörjningsstöd får du räkna med skälig bostadskostnad, det vill säga upp till 6 620 kronor i månaden för ogifta och 3 310 kronor i månaden för gifta, registrerad partner eller sambo. I vissa fall kan gifta personer räknas som ogifta. Det kan till exempel gälla om den ena maken eller makan bor på ett äldreboende.

Inkomsten beräknas efter avdrag för skatt. Är ni gifta räknas era inkomster ihop och delas sedan lika mellan er.

När du ansöker räknar vi med följande inkomster

  • Inkomst av tjänst och inkomst av eget företag
  • Inkomst av kapital
  • Inkomsttillägg för förmögenhet
  • Skattefria utländska inkomster
  • Skattefria stipendier till den del som överstiger 3 000 kronor per månad
  • Avtalsgruppsjukförsäkringar (AGS) för sjukfall före 1991
  • Beviljat bostadstillägg till pensionärer
  • Beviljat särskilt bostadstillägg
  • Beviljat bostadsbidrag

Inkomsten beräknas efter avdrag för skatt. Är ni gifta räknas era inkomster ihop och delas sedan lika mellan er.

Källa Pensionsmyndigheten

Posted in Dagens Tips.