Behöver din hund vargpingla?

Om inte annat hör du bättre vad hunden befinner sig när den är lös i skogen med en vargpingla! Inte dumt alls när man plockar svamp 😉

Rovdjur och hundar

Hund med vargpingla.
Foto: Else Selin

Länsstyrelsen kan hjälpa till med skyddsvästar till hundar,  vargpinglor och boskapsvaktande hund

Skyddsväst till hund

Varje år lånar Länsstyrelsen ut ett antal västar till hundar för att ge ett ökat skydd mot angrepp av stora rovdjur. Västen får lånas ett år, för att se om hunden kan arbeta med västen på. Information och ansökningsblankett för lån av skyddsväst

Länsstyrelsen ger även bidrag till inköp av skyddsvästar för jakthundar. Information och ansökningsblankett för bidrag till inköp av skyddsväst

Vargpingla

Om du jagar med lös hund i något av vargreviren kan du skydda din hund från vargangrepp genom att sätta på din hund ett halsband med pingla på. Pinglan tros minska risken för angrepp på hunden genom att vargen antingen förknippar ljudet av pinglan med människor, eller att vargen ger sig av därför att ljudet är helt nytt för platsen och situationen.

Vargpinglor delas ut gratis av Länsstyrelsen!

I dagsläget använder ca 1 600 jägare i svenska vargrevir pinglor på sina hundar och hittills har endast en av dessa hundar blivit angripna av varg.

Boskapsvaktande hund

Ett alternativ till rovdjursstängsel är att använda boskapsvaktande hund. Hundar har i delar av världen använts för att vakta tamdjur mot rovdjursangrepp under mycket lång tid. I andra delar av världen har metoden introducerats på senare år och används idag som en metod bland många för att minska riskerna för rovdjursangrepp på tamdjur. En boskapsvaktande hund ser fåren som sin flock och tillbringar sin tid hos fåren utan att skada dem. De skyddar djuren dels genom att skälla, revirmarkera och patrullera området och dels genom att mota bort rovdjur som kommer för nära flocken. Du kan få bidrag till köp av boskapsvaktande hund av Länsstyrelsen. Kontakta Viltskadecenter för rådgivning innan ansökan om bidrag skickas till Länsstyrelsen. Du kan ringa Viltskadecenter på telefon 0581-920 70 eller kontakta dem via deras hemsida.

Kontakta oss

Daniel Mallwitz

daniel.mallwitz@lansstyrelsen.se

010-2249305

Tobias Hjortstråle

Avdelningen för naturvård

Tobias.Hjortstrale@lansstyrelsen.se

010-2249277

Skicka meddelande

Besiktningsmän

Besiktningsmän för rovdjursrivna tamdjur och förebyggande åtgärder

Bertil Persson
tlf: 070-592 00 61

Johnny Bergström
tlf: 073-245 38 22

http://www.lansstyrelsen.se/Vastmanland/Sv/djur-och-natur/rovdjur/skadeforebyggande-atgarder/Pages/Rovdjur_och_hundar.aspx

Posted in Dagens Tips.