Vilka blommor kan man äta?

Ätliga blommor

https://i0.wp.com/www.alltomtradgard.se/wp-content/uploads/import/images/global/alltomtradgard/artiklar/2015/vaxter/atliga_blommor_start.jpg?w=720äta blommor

54 ätliga blommor och hur man använder dem

Letar du efter ätliga blommor för att piffa upp din matlagning? Historiskt har man länge använt blommor i matlagning, främst som en garnering eller dekoration. Men under de senaste åren har fler upptäckt värdet av blommorna som krydda.

 Fördelar med ätbara blommor

Om broccoli, blomkål, gräslök, rädisa eller olika bladgrönsaker som spenat, ruccola går i blom är det bara att ta tillvara på dessa. Växterna får en andra chans.

De läkande egenskaperna hos många blommor är inte att förringa. Ringblomma och fläderblommor hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret. Kamomill och lavendel lindrar stress. Kaprifol och isop lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarmen. Kungsljus kan hjälpa sjukdomar i andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ge ro, blomsterkrasse innehåller naturliga antibiotiska egenskaper, och rödklöver är en utmärkt blodrenare. Violer och penséer har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen. Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.

Blommorna på gräslök, ringblommor, blomsterkrasse, portlak, rosor och persilja är rika på C-vitamin, liksom ogräset maskros som även är rikt på  A-vitamin och flera nyttiga mineraler.

Många av de vanliga örtblommorna, såsom basilika, gurkört, rosmarin, dill, oregano, timjan och mynta har samma smak och medicinska värde som bladen, bara inte lika intensiva. Den sistnämnda har lugnande effekt på magen och hjälper matsmältningen.

Kamomill och ringblomma är milda till teer
Kamomill och ringblomma är milda till teer

Skörda och använda blommor i maten

Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom. Blommorna kan ha olika användningsområden, som i eller på bakverk, att smaksätta smör, i oljor och vinäger, i drycker och teer, dekorera mat, toppa och krydda sallader. Krassens blomknoppar läggas in och användas som falsk kapris. Squash, zucchini och dagliljeblommor kan friteras som de är, paneras eller fyllas med färskost, tonfiskröror eller äggsallad. Prova att frysa några blommor i isbitar att smaksätta sommardrinkarna med. Penséer, violer, syrener, nejlikor och rosenblad kan kanderas och användas som dekor på efterrätter.

Zucchiniblommor är goda att fylla eller fritera
Zucchiniblommor är goda att fylla eller fritera

Viss försiktighet med ätbara blommor

Plocka inte blommor nära vägkanten. Använd inte heller ettåriga blommor som du inte odlat från frö eller stickling själv. T ex köpta penséer eller pelargoner kan ha besprutats eller kan innehålla retarderingsmedel. Medan vissa blommor är giftiga, såsom fingerborgsblomma, tomat eller potatisblomma, så finns det en hel del som helt enkelt inte smakar gott. Det finns även en regel om att ju starkare doften är, desto starkare är smaken, så provsmaka innan du doserar. Och oftast ska man bara använda blombladen på större blommor, då den vita basen på blomman inte alltid smakar lika bra.

Penséer kan kanderas eller användas i sallader
Penséer kan kanderas eller användas i sallader

Lista över ätliga blommor

SÖTA OCH MILDA:

  1. Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
  2. Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak
  3. Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
  4. Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad
  5. Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te
  6. Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
  7. Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker
  8. Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
  9. Isop – te, is, dekoration, socker
  10. Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
  11. Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
  12. Knöl- och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
  13. Kungsljus – kronbladen, te
  14. Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft
  15. Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
  16. Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
  17. Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
  18. Oregano – mild kryddsmak
  19. Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is
  20. Rosmarin – mild krydda
  21. Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
  22. Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
  23. Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
  24. Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
  25. Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
  26. Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
  27. Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
  28. Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)BLOMMIGA:
  29. Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
  30. Dill – kronan som mild smaksättare
  31. Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
  32. Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne
  33. Fänkål – mild anissmak
  34. Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker
  35. Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad
  36. Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
  37. Syren – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
  38. Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, sockerPEPPRIGA:
  39. Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
  40. Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
  41. Gräslök och ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
  42. Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  43. Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  44. Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  45. Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj
  46. Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, i vinägrettBITTRA:
  47. Cikoria – te, kan användas som smaksättare
  48. Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
  49. Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
  50. Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas
  51. Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
  52. Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
  53. Röllika – te, kan användas som smaksättare
  54. Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter
Posted in Mat, Medicinalväxter.