Hur fungerar din återvinningsstation i din kommun?

Är återvinningscentralerna verkligen utformade på bästa sätt för besökare och miljön? Högsbo återvinningscentral är ett exempel på en mycket dålig modell och Ludvika en välfungerande återvinningscentral.

Ludvikas återvinningscentral

Ett exempel på en klockren återvinningscentral som inte har en massa komplicerade regler, lätt tillgänglig och smidigt utformad!

Ludvika återvinningsstation

Man får slänga hur mycket man vill per år och sedan finns det till och med en webbkamera så man kan se om det är fritt fram och inte en massa köer!

Strax innanför grindarna finns ett bemannat tält för återvinning där du kan lämna saker som sedan säljs i en lokal i Ludvika.

http://www.webbkameror.se/webbkameror/ludvikakommun/ludvika_1_1280.php

 


Göteborgs stad

Göteborgs återvinningscentral i Högsbo

Hit ska man inte åka om man har en dålig dag och jag rekommenderar att ta Losec och valium innan 😉

En fruktansvärt underdimensionerad återvinningscentral där det alltid är kö (vilket konstigt nog inte framgår av hitta.se bilden nedan) sedan är det så trångt att man blir fast i containergatan direkt och stannar besökare inte vid rätt container är det kört, man kan inte backa eller vända, då måste besökaren åka ut från området och in igen till Återvinningscentralen och passera den obemannade bommen och dra sitt passerkort ( 6 fria besök per år). Detta går ju naturligtvis att reglera genom att besöka ÅVC stugan och få hjälp! men så fruktansvärt osmidigt. Istället väljer de flesta att springa omkring fram och tillbaka bära tungt bland de numrerade containrarna som också helt idiotiskt står i oordning. Kaos är vad det är och risk för att skada både sig själv och bilen! Varför konstruera en sådan ogästvänlig återvinningscentral? Vill de inte att folk ska komma in med sitt farliga avfall?

Göteborg högsbo återvinningscentral

Göteborg Högsbo återvinningscentral

Sedan kan man ju fråga sig var alla slänger sitt avfall som inte har tillgång till bil!? Antagligen hamnar allt i deras närområde när containrar dyker upp för brännbart material.

En väldigt smart lösning hade varit att folk istället blev belönade när de är duktiga och sorterar och slänger rätt!

Man skulle kunna väga in avfallet efter sort sopor och ge folk ersättning, en pant-variant! Tänk vad folk skulle samla och komma in med mycket mer skräp! Tror detta skulle betala sig i längden och vad bra för miljön!

Sedan skulle de vara lag på grovsortering innan saker slängs i containrarna, det finns mycket som kan återvinnas och användas igen istället för att brännas! Blir frustrerad varje gång jag är på ÅVC och ser hur saker bara krossas och mals ned som skulle kunna komma till användning för någon annan och saker som kostar skjortan att köpa nytt!

ÅVC-kort

 

För att komma in på återvinningscentralen - ÅVC:n - behöver du ett ÅVC-kort. Med ÅVC-kortet får du som är vuxen och folkbokförd i Göteborg sex fria besök per år på återvinningscentralerna.

Hur många besök har du kvar?

Logga in med e-legitimation så kan du få reda på hur många besök du har kvar på ditt ÅVC-kort i år.

Logga in

Alla vuxna i Göteborg har rätt till ett ÅVC-kort, såväl boende i hushåll, i villor och i radhus, som i hyres- eller bostadsrätt. Kravet är att du som tar ut kortet ska vara folkbokförd i Göteborg eller kund hos Kretslopp och vatten. Med ÅVC-kortet får du sex fria besök per kalenderår på ÅVC:erna.

ÅVC-kortet hämtar du på någon av ÅVC:erna. Du måste ha med dig giltigt körkort eller fotolegitimation när du ska hämta ditt kort. Du kan läsa mer om hur du skaffar ditt kort längre ner, under "Hämta ut ÅVC-kort".

Se hur många besök du har kvar på ditt kort

Du som redan har ett kort kan själv logga in och se hur många besök du har kvar. Länk till inloggningen hittar du längre ned på sidan. Du behöver e-legitimation för att kunna logga in.

När du har utnyttjat dina sex fria besök får du betala 308 kr per besök. Spara ditt kort, det fylls på automatiskt med nya fribesök varje kalenderår.

Om du inte har rätt till ÅVC-kort

Om du saknar rätt till ÅVC-kort på grund av att du inte är folkbokförd i Göteborg eller för att du inte har ett avfallsabonnemang hos Kretslopp och vatten kan du ta ditt avfall till Kretsloppsparken Alelyckan under Återbrukets öppettider. Det kostar 308 kr för varje besök och du kan betala kontant eller med kort.

Dödsbon

Om du har hand om ett dödsbo kan du ansöka om ett speciellt tillstånd som ger dödsboet tillträde till våra återvinningscentraler vid tolv tillfällen under sex månader. Fyll i blanketten ÅVC-kort för dödsbo nedan, och ta med den till återvinningscentralen för godkännande. Ta med en kopia på dokument som styrker dödfallet. Ett sådant dokument kan du få hos skattemyndigheten.

ÅVC-kort för dödsbo

Visst avfall är alltid gratis

Det är alltid gratis att lämna farligt avfall, el och elektronik (med vissa undantag bland annat kyldiskar och drickakylar - läs mer på El-kretsens hemsida), förpackningar, tidningar och användbara kläder. Har du bara sådant avgiftsbefriat avfall med dig kontaktar du personalen så öppnar de bommen utan att något besök registreras.

Speciella regler gäller för företagare!

ÅVC-kortet är din nyckel till återvinningscentralerna

Information och regler

Du hämtar ditt nya kort personligen, eller via ombud med fullmakt, på någon av återvinningscentralerna. Regeln är ett kort per vuxen. Kortet är en personlig värdehandling.

Du måste ha med dig giltigt körkort eller annan fotolegitimation när du kommer till återvinningscentralen för att hämta ditt ÅVC-kort. Du kan inte ringa och beställa kortet utan det måste kvitteras ut personligen.

Om du inte bor i Göteborg men har sommarhämtning här, var vänlig att ta med ditt kundnummer också.

Så här gör du

Ta dig till någon av återvinningscentralerna. Du måste ha med dig giltigt körkort eller annan fotolegitimation när du ska hämta ditt ÅVC-kort. Om du inte bor i Göteborg men har sommarhämtning här, var vänlig att ta med ditt kundnummer också. Om du låter någon annan hämta dit ÅVC-kort behöver den personen en fullmakt, undertecknad av dig. Den hittar du här: Fullmakt för att hämta ÅVC-kort för privatpersoner

Du kan givetvis ta med dig saker du vill göra dig av med redan då du hämtar ut ditt ÅVC-kort.

Så här gör du vid återvinningscentralen

När du har ett kort och besöker en återvinningscentral håller du upp ditt kort framför en terminal, då öppnas bommen och du kan åka in. Dina besök lagras på kortet och när du nyttjat alla dina sex fria besök faktureras du 308 kr inklusive moms för varje ytterligare besök. När dina sex fria besök på ÅVC-kortet är förbrukade öppnar du fortfarande bommen med kortet, men du kommer från och med det sjunde besöket att debiteras och du får då en faktura hemskickad till dig. När du trycker på knappen för OK vid inpassering till ÅVC:n från och med ditt sjunde besök godkänner du samtidigt debitering.

Hur många besök har jag kvar?

Du som redan har ett kort kan själv kontrollera hur många besök du har kvar. Du behöver e-legitimation för att kunna logga in.

Logga in här för att se hur många besök du har kvar i år

När du har utnyttjat dina sex fria besök får du betala 308 kr per besök. Spara ditt kort, det fylls på automatiskt med nya fribesök varje kalenderår.

Om du förlorar ditt kort

ÅVC-kortet är en värdehandling och är personligt. Blir ditt kort stulet eller om du tappat det ska du omedelbart anmäla detta till förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice. Vi har dygnet runt-service för förlorat ÅVC-kort via talsvar, 031-368 27 00, välj knappval 5.

Vill du ha ett nytt kort får du ta dig till en återvinningscentral och följa instruktionerna ovan för att hämta ut kortet. Nytt kort kostar för närvarande 154 kr. Om du låter någon annan hämta dit nya ÅVC-kort behöver den personen en fullmakt, undertecknad av dig. Den hittar du också här ovan.

Om du är företagare ska du ringa och tala direkt med vår kundservice. Det är viktigt att du talar med oss personligen och inte använder dig av knappval 5.

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice

​Dygnet-runtservice för förlorat ÅVC-kort

Ring talsvar på 031-368 27 00, välj knappval 5. Företagare måste tala med kretslopp och vattens kundservice personligen.
  • Telefonnummer031-368 27 00
  • Telefontiderhelgfri måndag–tisdag och torsdag–fredag 7–16, onsdag 9–16
  • Fax031-368 27 70
 
 

Posted in Återbruk.