Göra om en innerdörr till ytterdörr

Jag är jättenöjd och har också sparat MÅNGA tusenlappar!

Innehåller affiliatelänkar för Beijer bygg

Gamla innerdörrar som hängt med i många år med utomhusfärg.

Skrapade bort all lös gammal färg och slipade dörrarna! Mätte dörrarna och fick skivor perfekt utsågade på Hornbach, tror det kostade 40 kr för fyra sågningar. På Beijer kan det bli gratis om du har tur. När handtaget var borta markerade jag var hålen skulle vara på skivan för nytt handtag och lås. Passade även på att byta lås för låskistan kärvade. Använde ordentligt med starkt montagelim och spikade också i kanterna (där dörrlister sedan ska sitta över och skydda) och använde också tvinnar när limmet skulle torka.

Plywoods med vattenavvisande yta på Beijer

En boardskiva är impregnerad med asfalt vilket gör den vattenavvisande och vindskyddande.

 

 

Flat träborr

Träborr flat från 20 kr på Byggmax

Flat träborr med centrumspets och två skärande spetsar, som passar bra för att borra hål för exempelvis karmskruv för montering av dörrar.

Träborrar fungerar även bra att använda vid borrning i gips. Träborrar känner man igen genom den spetsiga delen längst fram på borren och den trycks även in i trät innan man börjar borra, detta för att undvika att borren glider åt sidan.
Finns i storlekarna 14, 18, 22, 26 och 30 mm.

Dörrhandtag på plats. Slipade sedan asfaltsboarden så ytan blev uppruggad innan målning.

Tvåkomponents polyuretanlackfärg som ger en slitstark, vattenbeständig yta med hög glans. Lacken har mycket bra resistens mot UV-ljus och kemikalier. Lämplig på utsatta ytor, såsom däck, skrov, trappsteg m.m. Suveränt!!! men den "färgen" var svår att arbeta med och den första dörren blev så dålig så den fick maskeras med glasfiberremsa för att sedan målas ytterligare en gång för att dölja de värsta ojämnheterna. Det var som att måla med plast. Jag rekommenderar att späda mycket mer med thinner än det som står på burken. Späd 75% istället och måla flera tunna lager.

Dörr två med Polyuretanlack och glafiberremsa / målarremsa

 

Nu har den gamla innerdörr blivit en ytterdörr med lister i metall runt om och böjbar plåt (klipps med rak plåtsax) som skydd i över- och underkant av dörren. Till listerna användes även längre skruvar vilket bidrar till att asfaltsboard sitter bättre ihop med innerdörren och den vattenbeständiga färgen skyddar dörren mot alla väderlekar.

 

Och dörr två! Jag använda skarvlister och trapplister i metall till dörrarna som egentligen är till golv och trappor från Byggmax. De böjbara plåtarna hittade jag på Bauhaus. Använde två korta tjocka träreglar när jag böjde till med armkraft och skruvade fast dem med plåtskruvar.

Isolera innerdörr med cellplast. Såga utomhus! för det blir mycket smulor som fastnar överallt! Fastklistrade med montagelim.

Har inte bestämt ännu vad jag ska klistra över cellplasten för att skydda den och för att det ska se snyggare ut, kanske en matt vit dekorplast, tålig tapet, vit vaxduk eller en ljus yoga matta.

Posted in slöjd.