Containerdykning

https://www.youtube.com/watch?v=n7QO-4NjgjQ
Som också kallas dumpster diving, dumpstring eller sopdykning vilket är ett fenomen som ökar varje år, en del tvingas till det på grund av dålig ekonomi och andra gör det i ren protest mot konsumtionssamhället.

Denna rörelse och sätt att leva kallas friganism och kommer från engelskan, freeganism. Ett inslag i friganism är att ta tillvara slängda matvaror från butiker, som har passerat sitt utsatta "bäst-före-datum" eller av annan anledning har kasserats, men som är fullt ätbara.
Ett uttalande från en frigan:
”Det mesta av det man hittar är inget fel på alls, utan är precis som det i affären. Och många gånger kan det vara månader och t.o.m. år kvar på bäst-före-datumet.
Du skulle bara veta vad butikerna slänger och varför! Vi som dumpstrar väljer inte ut skräp och äter inte heller dålig mat. Det slängs ofta t.ex. bröd, som har minst en veckas hållbarhet kvar, för att det kommit en ny leverans som skall upp på hyllan.
Citroner i nätpåse slängs för att en är lite möglig, 4 av 5 är bra. Och hela ägg kartonger slängs för att ett eller två ägg är trasiga osv.

Mycket märkligt förfarande med fin mat, men det är så det ser ut och mycket av det som slängs är pga. skönhetsfel eller en förpackning byter design/nya smaker kommer in och det förra inte får plats i hyllan.

Skulle påstå att det är relativt ofarligt att dumpstra. Mig veterligen har ingen jag känner eller pratat med blivit sjuk. Förutom då Lidl förgiftat maten…
Det visade sig senare att det är olagligt att förgifta slängd mat.

Nej, det är sjukt hur konsumtionssamhället ser ut.”

dumpstring

 En god jaktlycka för en Frigandumpster! Och naturligtvis en lyckokick att få en  fångst!

Som det är i dag arbetar inte butiker aktivt för att se till ALLA varor säljs eller tas tillvara i största möjlig mån av den anledningen att sälja varor med kort datum med nedsatt pris tar plats i butiken, liten förtjänst, dålig PR för produkterna och det kostar på att engagera sig och skänka mat till välgörenhetsorganisationer.
Butiksmedarbetare får inte heller själva ta till hand om eller langa vidare kasserade varor. Jobbar man i butik får man inte ta hem något som kastas eller har gått sönder,
skulle man bli påkommen riskerar man att få kicken. Anledningen till denna restriktiva regel är att det annars skulle kunna utnyttjas av tvivelaktiga medarbetare som med flit skulle kvaddade förpackningar och plockade hem en massa gratisvaror.

En del matkedjor säljer livsmedel med kort datum men den röda märkningen agerar mest som lockbete och de varor som reas ut är en droppe i havet i jämförelse med det jätte berg av mat som slängs.
Så en uppmaning till matbutikerna ” Om ni vill att dumpstring skall upphöra kör ut matresterna till behövande!, t.ex. härbärgen.
”Men det bästa vore om livsmedelsbutikerna sorterade ut "andra och tredjesortering" och skänkte till organisationer där fattiga kunde komma och hämta! Mycket bra mat blir ju förstört när det blandas med dålig! Sedan kan man ha oturen och skära sig!”
Sedan vidare i "Reduce, Reuse, Recycle" tänket borde fler grovsoprum finnas så att möbler kan återanvändas och renoveras men istället skaffas Containrar där allt slängs ned i allsköns röra och skräp för att sedan skickas till tippen i trasigt skick efter nedkastningen, hemskt slöseri!

Man kan i alla fall inte anklaga friganer som håller på med containerdykning för att vara lata eller vara rädda för att skita ner sig! Vad människor är fantastiska på att överleva och anpassa sig ändå!
Kolla in vilken motion den här morsan får 🙂 Och lite kul när ungen säger WOW när morsan hittar leksaker!

Juridiken kring dumpstring är lite snårigt, polisen är skyldiga att ingripa om de ser någon som rotar i containrar men det leder ingen vart om inte ägaren gör en anmälan och det är extremt ovanligt att butiker gör det. Däremot så räknas det som inbrott. Anledningen till att det är olagligt är flera orsaker, dels därför att en container räknas som ett förvaringsutrymme eftersom att det är många som använder dem till det och dels för att andra människor inte ska få rota igenom dina sopar och för att hindra att folk tar dina bankpapper, läser dina kastade brev, att journalister hittar en kändis kronofogdebrev eller hittar sopor från dokumentförstörare.

Tycka vad man vill om dumpstring men alla vi nog överens om att det är fel att slänga mat när folk svälter i världen!

Följ journalisten Andreas Jakobsson och hans familj som lever på sopor! I ett års tid har han letat mat i matbutikernas containrar. Se länkarna nedan:
http://www.unt.se/leva/han-lever-pa-bortslangd-mat-3381353.aspx
http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/hela-andreas-familj-lever-p%C3%A5-sopor-3020148

 

-Annons för Kjell&Company-