Urbanodling
Stadsodling i Göteborg
Stadsnära odling är namnet på den satsning som Göteborgs Stads Fastighetskontor gör för att stimulera småskalig och bostadsnära odling
Klicka här för mer information ⇒
Odlarförening
Gå med i en odlarförening i ditt kvarter eller starta en!
Om ni har tur sponsrar din fastighetsägaren föreningen med pallkragar, jord och framdraget vatten!
Sedan är det bara att odla i pallkragar för glatt livet!
Jag rekommenderar potatis och salladsärtor som ger bra utdelning!
Ex på Odlarförening och inspiration: Grön Kultur Högsbo
Innan du startar upp odling i en pallkrage så lägg tidningar, markväv eller varför inte ett gammalt lakan i botten och några dm upp på kanterna. Sedan är det inte dumt att ha markväv en halvmeter runt pallkragarna med plattor, grus eller flis på så de blir lätt tillgängliga och lättskötta!
När jag odlar potatis använder jag 3 st pallkragar på höjden för att få så mycket potatis som möjligt plus att det blir mer ergonomiskt, man slipper att bocka sig så långt ned när man gräver upp dem!
Man får räkna med 10 st x 40 L jord vid uppstart sedan kan man komplettera med kogödsel efterkommande år!
Har själv spikat ihop ramar med hönsgaller som jag lägger uppe på så man slipper oinbjudna gäster, är ett rekommendera med tanke på fåglar och katter som också gärna vill utnyttja pallkragarna.
På våren lägger jag på gamla fönster i april månad så att jorden värms upp fortare och som sedan får ligga kvar några veckor för snabbare tillväxt!
När blasten har kommit upp typ 1 dm lägger jag på 1-2 påsar jord rakt ned i pallkragen så slipper jag kupa jord runt plantorna och plantan uppmuntras att utvecklas mer och därmed ge mer skörd!
ODLA I STAN
Farbror Grön
http://farbrorgron.blogspot.se/p/stadsodling-med-grona-mimer.html
Foto: Johannes Wätterbäck
Nätverk Stadsodling Västerås
http://stadsodlingvasteras.wordpress.com/
Takfarmen
http://takfarmen.wordpress.com/
Foto: Johannes Wätterbäck
Foto: Johannes Wätterbäck
Odla staden
Grupper & sidor på Facebook
Illustration: Theres Lundén
- Stadsodling sommar 2014
Odla mat och gemenskap
Produktionsår:Längd:Tillgängligt till:
I Stockholm finns många gräsrotsinitiativ när det gäller stadsodling. Christina Schaffer, som undervisar på Stockholms universitet och är aktiv stadsodlare, berättar om olika sätt att odla i staden och hur det bidrar till gemenskapen. Det handlar om att ta tillvara på platser som vanligtvis inte används för odling: hustak, byggavfallssäckar och skogsområden. Odlingsrörelsen är innovativ och kreativ och kan bidra till att förbättra både miljö och sociala problem. Från "Odlingar i urbana miljöer". Inspelat på Stockholmsmässan 21 mars 2014. Arrangör: Fritidsodlingens riksorganisation.
Här hittar du urbana matodlare
Tillväxt.
Har bland annat skördekarta över Stockholm och ABC för busplantering.
Mykorrhiza.
Ordnade bland annat soppkök på egen-odlade grönsaker under klimatmötet i Köpenhamn 2009. Har lokalgrupper i Malmö, Göteborg och Stockholm.
Stadsjord.
Projektet Stadsjord i Göteborg arbetar med odling, lokal mat och samverkan i kvarteret och vill skapa en nygammal hållbarhetskultur.
Matparken. En ”medborgarträdgård” i Gottsunda, Uppsala. Här skapas en spirande grönsakspark där lokalbefolkningen är med och deltar.
Odla med solen. Ordnar deltagarstyrda studiecirklar om odling, i Fisksätra, Stockholm.
Guerilla gardening.
Richard Reynolds hemsida, med tips om hur man till exempel gör en hemmagjord ”fröbomb”, och forum för gerillaodlare med en Sverigeavdelning.
Fritidsodlingens riksorganisation. Har bland annat kvalificerad telefonrådgivning för fritidsodlare i varje län.
Koloniliv.
Ett forum för kolonister.
Tre böcker som jag kan rekommendera som handlar om att odla i staden.
De ger inspiration och lust att själv komma igång med odling där man bor!
Böckerna handlar om att allt fler gör anspråk på offentliga platser och odlar i sin närmiljö, och anledningen till detta ligger troligen i att människor som har djur och odlar känner sig mer delaktiga i livet här och nu, folk är trötta på att ständigt vara på väg!
Böckerna innehåller hur man odlar i pallkragar, gemenskapen med människorna i sitt närområde när man odlar, hur roligt det är att göra vackert där man bor så det blir människovänligare, att utnyttja utrymmen som inte används på ett kreativt sätt, odla mat som alla får äta, fixa fram uterum/uteplatser med lite fantasi, man får lära sig att mycket går att äta av träd, buskar och ogräs, öppna dina ögon och titta efter skatterna i ditt närområde, rita fruktkartor, sedan tar man upp busodla/gerillaodla/piratplantera, odla utan att fråga om lov för att försköna, plantera fruktträd och bärbuskar som kommer att ge skörd i flera generationer, bi- höns- griskooperativ har startats i staden, odla på rivningstomter, odla i djup- & högbäddar.
Sammanfattningsvis är odling i staden något som bidrar till trivsamhet och samhörighet och det är något som många söker i den stora stadens anonymitet och stadsodlare blir allt fler i och kring våra städer.
Konsten att odla staden : handbok i stadsodling
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Medarbetare: Lundgren, Emilia (form)
- Illustratör/Fotograf: Karolina Westenhoff
Pris: 181:-
Odla i pallkrage
av Eva Robild
- Förlag: Massolit Förlag
- Medarbetare: Andreasson, Eva (red.) / Arvidsson, Camilla (form) / Persson, Görgen (foto)
- Illustratör/Fotograf: Eva Robild
Pris: 150:-
Stadsodlare
- Förlag: Votum & Gullers Förlag
- Medarbetare: Eriksson, Ann (form) / Eriksson, Ann (foto)
Pris: 222:-