RINGBLOMSOLJA

Ringblommor


Så gör du egen RINGBLOMSOLJA

av Evelina Göransson

 Sedan tre år tillbaka gör jag egen ringblomsolja på sommaren som jag sedan gör ringblomssalva på. Det är enkelt att göra både själva oljan och salvan och det är väldigt bra att ha en burk ringblomssalva hemma.

Jag smörjer händerna med salvan på hösten och vintern då jag alltid får supertorra händer och ibland lite eksem. Ringblomssalvan hjälper verkligen och jag skriver mer om ringblommans hudvårdande egenskaper längst ned.

 
 

Ringblomsolja - Evelinas Ekologiska

Så här gör jag min ringblomsolja:
Jag plockar en bukett med ringblommor och sedan tar jag loss kronbladen. Jag strör därefter kronbladen på en bit hushållspapper på ett fat eller en bricka där de får torka till sig lite i 1-2 dagar. De ska inte bli helt torkade men tillräckligt torra för att undvika mögel i ringblomsoljan.
Sedan häller jag över kronbladen i en ren och torr glasburk och fyller på med olja så att de täcks. Jag brukar ta hälften mandelolja och hälften olivolja. Och till sist sätter jag på locket på burken. Tänk på att inte skruva åt locket för hårt, det får gärna sitta lite löst åtskruvat.
Sedan får burken med ringblomsolja stå i cirka 2-3 veckor. Ställ burken där det är ljust men inte gassande sol. Rör om i burken med en ren sked eller skaka försiktigt burken var eller varannan dag.
Efter 2-3 veckor är det bara att sila bort blommorna och hälla upp oljan i en flaska.

I år har jag tänkt göra en ny variant på ringblomssalvan som jag brukar göra samt ett läppbalsam! Recepten dyker upp här på bloggen snart

Ringblommor - Evelinas Ekologiska

Ringblomma (Calendula Officinalis): Vårdar torr och skadad hud, är sårläkande, bakteriedödande, stimulerar produktionen av kollagen vilket kan göra att ärrbildning minskar, antiinflammatorisk och kan lugna irriterad hud.
Hudvårdsprodukter med ringblomma passar bra vid självsprickor, eksem, svårläkta sår, psoriasis samt vid torr och känslig hud.

Så gör du egen RINGBLOMSOLJA

Posted in Medicinalväxter.