10 doftande träd, buskar och perenner

ARKIV 2014 – 2021

PANKPRAKTIKAN INNEHÅLL

Tips på doftande växter

1.Smultronschersmin

Lättodlad buske, mindre än andra schersminer men mycket rikblommande. Vita blommor, som doftar underbart av smultron. Gallras ur för att bli frodig och blomma rikt. Mycket odlingsvärd.  klarar Zon: 1 - 6, blommar juni-jul och man kan ta sticklingar på schersminen.

 

Bild från Biofilia.se

Annons för Odla.nuSmultronschersmin ’Mont Blanc' finns på Odla.nu


2.Hybridkejsarolvon

Foto: Sylvia Svensson

Foto: Sylvia Svensson

Hybridkejsarolvon blommar i vinterväder

Den har sina rosaröda blomknoppar klara redan under hösten och det händer att de första knopparna slår ut redan då till svagt rosa blommor, medan bladen ännu sitter kvar gröna och fräscha.

När bättre tider med plusgrader kommer igen, slår nya knoppar ut och blomningen fortsätter vintern igenom. Under vårvinterns milda dagar i februari-mars blommar kejsarolvonet och ger ett sött, ljuvligt doftstråk av syren och honung. Den är härdig till zon 3.

Annons för Odla.nuDoftande Olvon 'Eskimo' finns på Odla.nu

 

Annons för GranngårdenLuktolvon 'Aurora' finns på Granngården

 


3.Syren

Syrener kan planteras i de flesta trädgårdsjordar som inte är extrema på något sätt. Den trivs dock bäst om jorden är närings- och humusrik och gärna något lerhaltig. Soligt läge ger rikast blomning men även halvskugga fungerar. Bommar maj-juni och klarar upp till zon 6.

Foto från Bogrönt katalog

Annons för Odla.nuSyren Syringa vulgaris finns på Odla.nu


4.Liljekonvalj

Liljekonvaljen har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd i skuggiga skogsbryn och lundar. Den växer vilt i större delen av Sverige (utom i norra delarna av Lappland) och Europa. Liljekonvaljen har fått artnamnet majalis för att dess ljuvligt doftande blommor börjar slå ut i maj, och blomma till juni. Blommorna är små och vita men det finns även rosa, samt dubbelblommande och de med gulstrimmiga blad. Plantorna blir 15-25 cm höga.

Annons för Odla.nuLiljekonvalj finns på Odla.nu


5.Myskmadra

Annons för Byggmax

Myskmadran är en flerårig ört och utpräglad skuggväxt som förr torkades för sin angenäma kumarin doft.

Annons för GranngårdenMyskmadra finns på Granngården

PERENN MYSKMADRA

Myskmandran sprider sig längs med marken likt en matta med småfingerflikiga nätta blad. Små vita mycket enkla trattblommor spricker upp från det friskt vintergröna bladverket. Blomningen sker tidigt innan majoriteten av växterna hunnit veckla ut sina blad. Myskmandran är perfekt att låta växa som kantinramning till skuggiga stengångar eller tidigt blommande marktäckare under högre prydnadsträd så som, ginkgo, syren, azalea eller blodbok. Mer info!


6.Höstflox

Trivs bäst i sol eller lätt skugga i näringsrik, fuktig jord. Passar bra i rabatt. Fin som snittblomma. Höjd, färg och blomningstid varierar mellan sorterna. Kommer år efter år och är härdig i hela Sverige. Doftar ljuvligt på kvällskvisten. Min favorit är Blue Paradise!

Annons för Odla.nuMånga olika höstfloxsorter på Odla.nu


7.Oranie

Medelstort träd som ger rikligt med små, gulgröna äpplen med svagt sötsylig, god smak.Rikbärande, mognar i sept - okt  Klara zon 5. Dalslands landskapsäpple. Får vitarosa blommar som är mycket väldoftande.

 


8.Lind

Som fristående träd har en fullvuxen lind en vid och rundad krona. Trädet kan bli upp till 20 m högt och mycket gammalt.

Bladen är 3 – 6 cm, hjärtformade och en aning asymmetriska, kala på ovansidan och på undersidan försedda med rostfärgade hårtofsar i nervvinklarna. Färgen på tofsarna skiljer arten från andra lindar. Bladskaften är kala.

Blommorna är grönvita och sitter upp till 10 tillsammans i horisontella till upprätta knippen på ett långt skaft med ett stödblad på mitten. Detta blad fungerar som ett segel vid fröspridningen. Frukten är en nöt, 6 – 7 mm lång.

Linden står i blom under ungefär 2 veckor. I Sverige börjar blomningen tredje veckan i juli längs Götalands kustområden. Blomningstiden flyttar efterhand norrut och når lindens nordgräns i augusti.

En söt och frisk doft som kan ta över hela parker, alléer eller Kyrkogårdar.

Älskas av alla pollinerare

Bild från Biofilia.se

Annons för Odla.nuSkogslind finns på Odla.nu

Linden hör till våra bästa alléträd


9.Vildkaprifol

Kaprifoler är bra klätterväxter för många olika sorters lägen, de är härdiga och tåliga vad gäller växtplats. Växtzon 1-4.

Så här trivs kaprifolen bäst

Kaprifolen är lättodlad, den trivs bra i normal, fuktighetshållande trädgårdsjord. Gödsla den lätt på våren med kogödsel eller någon vanlig trädgårdsgödsel.

Beskär din kaprifol på vårvintern

Beskär kaprifolen regelbundet på vårvintern så att den bryter nya skott. Du kan forma den nästan som du vill, den kommer att blomma ändå, eftersom blomknopparna kommer på de nya årsskotten som växer fram under sommaren.

Annons för GranngårdenVildkaprifol finns på Granngården


10.Trädgårdsviol, Nattviol

Underbart väldoftande, gammaldags trädgårdsväxt. Den blommar under försommaren med violetta blommor. Mot kvällningen i ljumma sommarkvällar sprider sig vågor av en ljuv, lite orkidéliknande doft över trädgården. Växten är tvåårig men stannar gärna i trädgården eftersom den sprider sig själv. Låt den förvillda sig i ett hörn tillsammans med lupin, borstnejlika och andra gammaldags växter. Mycket anspråkslös och tålig växt, trivs i de flesta lägen. Blommar året efter sådd. Denna perenn doftar väldigt mycket så den skulle jag inte sätta precis vid husknuten 😉

Direktsådd: Vattna såytan före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

Annons för Odla.nuFrön av Nattviol / Trädgårdsviol finns på Odla.nu


Posted in Trädgård.