Minns ni Bortbytingen?

Den gjorde ett starkt intryck på mig som liten och jag har alltid älskat djur och alla är de mina bortbytingar 🙂

 

Adlibris.com

Bortbytingen

av Emelie Östergren, Selma Lagerlöf

häftad, Svenska, 2014

183 kr

Det finns en saga av Selma Lagerlöf som heter Bortbytingen i boken Troll och människor som handlar om en kvinna som fick en bortbyting, men som inte klarar av att behandla trollungen illa, utan försöker göra det så bra som möjligt för honom, trots att alla är emot det, däribland maken. Maken vill till exempel kasta den ned i en avgrund, och låtsas inför makan att det varit en olycka. Han kastar in bortbytingen i deras brinnande hus, efter att makan försökt att få ut den, men hon springer tillbaka in och hämtar den. Till slut bestämmer sig bonden för att överge sin maka; han säger att hon måste välja mellan honom och trollbarnet. Även om kvinnan älskar sin make, och det plågar henne att han lämnar henne, kan hon inte offra barnet.

Då mannen sedan går genom skogen möter han en liten pojke: Barnet hälsar och säger att om han kan gissa vem han var ska han få veta vart han är på väg. Bonden känner igen pojkens sätt att tala från sin egen släkt och svarar: "Om inte min son vore hos trollena, så skulle jag säga, att det är du." Pojken svarar att det stämmer och att han är på väg hem till sin mor. Han berättar att varje gång bortbytingen har behandlats illa har han behandlats på motsvarande vis. Fadern vill veta hur det kommer sig att han kunnat göra sig fri från trollen och pojken berättar att när modern offrade något som var mera värt för henne än livet, att låta maken gå för att få behålla trollbarnet, förlorade trollen sin makt över honom själv. Det är moderns omsorg om trollbarnet som har räddat hennes eget barn.


En jättespännande modern version ska göras av Byteatern i Kalmar Länsteater

Hela idén att göra Bortbytingen i en modern version är roande och uppfinningsrik. Upplägget är föräldrars omtänksamma omsorg av sitt barn som på samma gång paradoxalt blir försummat i nytidens familj med dagens bestyr och moderniteter som suger tid och energi. Jag tror på denna föreställning och hoppas de får göra turné i hela landet!

Bortbytingen, fritt tolkad av Rikard Lekander

En modern och lite läskig saga, från 6 år, lågstadiet och familj

Illustratör: Alexander Jansson

En mamma och en pappa är väldigt upptagna med viktiga saker. De försöker följa alla möjliga tips om hur de ska få mer tid för familjen. Smarta inredningstips för att få ordning på alla saker och kläder hemma. Matlagningstips för att alla ska må bra och hålla sig friska.


Det är stressigt för dem med allt som måste göras och alla tips som ska följas. Nu har de fått ett tips om att skogspromenader ska vara rogivande. Men till och med när de ger sig ut på skogspromenad låter de sig störas av sina telefoner. Och så händer det som inte får hända. De glömmer barnvagnen med sitt lilla barn i skogen!

Och värre blir det. När de hittar vagnen är det inte deras barn som ligger där utan…en trollunge! Ett troll har tagit deras barn och lagt dit sitt. De har fått en bortbyting! Alla försök att hitta deras barn är förgäves. Vad ska de göra nu? Behålla trollet eller…kanske…göra sig av med det? Och hur ska människobarnet överleva bland trollen?

I den här uppsättningen är Selma Lagerlöfs klassiska novell förlagd till modern miljö. Kvar är magin och sagans metaforer, men omstöpt till en urban fantasy-historia. Precis som i sagans värld så är det inte givet att föräldrar är helt goda, inte heller att troll är helt onda eller att barn är helt barnsliga. Snarare tvärtom. Men en sak är säker, hur vi behandlar andra kommer förr eller senare påverka oss själva. Det är ett lika aktuellt faktum nu som när sagan skrevs för mer än hundra år sedan.

Byteatern Kalmar länsteater i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg

Bortbytingen

Posted in kul.