Tillaga läckra bönor

Kom igång med en bönbas som du kan använda i en massa maträtter!

Först tillagar man en bönbas som ger bönorna perfekt konsistens och god smak. Det kan göras på många sätt men här är en variant.

R E C E P T

Stor påse torkade vita bönor

2 paket passerade tomater (Freshona på Lidl är god och billig)

10 lökar

1 hel vitlök

3 msk rapsolja

1/2 dl olivolja

2 msk Himalaya salt

salt

Ett fryst paket fryst chili

3 vegetariska buljongtärningar

2-3 L vatten

En stor påse torkade vita bönor blötläggs i ca 24 timmar. Dag två: häll bort vattnet och skölj några gånger.  Lägg bönorna i en stor kastrull täckt med vatten, lägg i buljongtärningarna och Himalaya saltet. Koka dem ca 1 timme på medelvärme, kolla bönorna ofta för koktiden varierar, när de precis håller på att bli klara stäng av plattan och låt dem stå kvar på eftervärmen.

I en annan större gryta bryns (rapsolja) lök skurna i större bitar med hackad vitlök och chili med lite salt. Häll i olivoljan, 2 paket passerade tomater som med fördel kan sköljas ur med lite vatten och tillföras i grytan, puttra 20 minuter. (Denna blandning ska inte vara så salt utan sältan finns i bönbuljongen -> för att smaken sedan ska komma ur bönorna när man sätter tänderna i dem 😛 )

När bönorna är klara blandas de med tomatblandningen som kokas upp hastigt. Sedan kan man kyla ned i fryslådorna snabbare nu på vintern på balkong eller i trädgård. Det är bra att bönorna är frysta i vätska då får de fin konsistens också vi upptining. Nu kan man använda denna bönbas till grytor, soppor, lasagner, sallader och pajer.

Jag gjorde en smarrig bönpaj med tomat och snabb tsatsiki!

R E C E P T

500 g broccoli buketter (frysta)

Ett big paket Philadelphia ost

4 ägg

5 dl bönor, lök & vitlök från bönblandningen (ej spadet)

3 dl riven lagrad ost

salt/svartpeppar

smördegsplatta

Tina fryst smördegsplatta, ca 30 min, placera den i lämplig form och förgrädda ca 20 minuter i 200 grader.

Fräs upp broccolibuketter och Philadelphia osten i en gryta, rör ned äggen och sedan bönorna och osten. Smaka av med salt och peppar!

Häll blandningen på pajskalet och grädda ytterligare ca 20 minuter!

Snabb tsatsiki: skär 2 gurkor i ganska stora bitar, blanda med 4 dl turkisk yoghurt (Lidl´s är billig och perfekt konsistens), 6 pressade vitlöksklyftor och salt och citronpeppar!

Posted in Mat.