Kockums, det emaljerade kokkärlet.

Design och kvalitet sedan 1875

Annons för Kockums

Ett kärt återseende

Det är sent 1800-tal i Ronneby, familjen Kockum har precis satt igång bygget av sin nya fabrik. Planen är att tillverka kannor, hinkar och sjukhusredskap. 1893 hittar en annan produkt ut från fabriken. En produkt som helt förändrar verksamhetens framtid: Det emaljerade kokkärlet.

Kockums emaljerade kokkärl görs i flera olika färger, men det är den milda gula färgen med den tunna mörkgröna kanten längst upp som svenskarna gillar allra bäst. Det finns ingen hejd på försäljningen, och allra bäst går det på 1930-talet. Det lagas grytor som aldrig förr och den genuina designen och det hållbara materialet syns i vart och vartannat hem.

Men. Så kom 60-talet. Det svenska folkhemmet väljer plasten före allt annat. De fina emaljerade kärlen hamnar längre och längre bak i köksskåpen... Kockums Jernverk möter nedgången med nya grepp, uppdaterar färger och former med hjälp av framgångsrika formgivare som ädelsmeden Sigurd Persson och designern Arne Erkers. Men det räcker inte. Till slut åker de emaljerade kärlen ut ur de svenska köken. Produktionen på Kockums Jernverk stannar av.

Tills nu. Tiderna ändras och tur är väl det. Idag fasas plasten ut ur de svenska hushållen och det finns åter plats för kvalitet och form i köken. Därför har vi tagit vara på det bästa från 30-talet – som det hållbara materialet och designen – uppdaterat färgpaletten något och kickat igång Kockums Jernverk. Med vår nya kollektion vill vi ge dig inspiration och glädje i köket och frambringa en känsla kring matlagningen som du inte upplevt förut. Dessutom är det viktigt för oss att våra produkter är vackra nog att du vill låta dem stå framme, även mellan måltiderna.

Allt vi behövde göra var att vänta på vår tid. Och nu är den här, igen.

Posted in Dagens Tips.