Min kattsandshistoria

Det är klumpande, nedbrytbart, brännbart och kan t.o.m spolas ned i toaletten i mindre mängder åt gången.

Min kattsandsresa

Den började med Lakrits, en street smart liten svart dominant panterhona som skyddade oss alla och som emellanåt även läxade upp oss, satte sig även i respekt hos galningen i trapphuset så han ringde på porttelefonen varje gång hon ville komma in, följde lillplutten till dagis och sedan skolan varje dag. Gick och la sig med honom kl 8, och då skulle det vara tyst enligt Lakrits och "krånglade" han så löste hon det. 😉 Och bråkade någon bet hon vederbörande i vaden, man skulle uppföra sig annars jäklar. 😆 

Hon väntade på oss vid bussen och nu pratar vi om stad, inte på landet! Hon följde med när vi hyrde hus, bodde hos släkt och när vi var på båten, fixade 3 st bostadsbyten, alltid med hög svansföring och uppförde sig fint. Alla grannar hade sin egna relation med Lakrits och många frågade efter henne när hon försvann. Misstänker att hon hade välkomnat många vid entrédörren med sin kloka och trygga uppsyn, ALLA släppte in Lakrits!, hon var 100% rumsren och jamande aldrig i svalen, något sådant dumt skulle hon aldrig slösa energi på!

När vi fick Frida blev det lakrits bebis som hon fångade möss till, följde med på hundpromenader och reste ragg när det kom andra hundar för nära, så vi kunde helt enkelt inte ha med henne på varje utgång! Frida och Lakrits på promenad!

Hennes styrka var att hon var aldrig rädd men samtidigt inte dumdristig, det avundades jag henne alltid som själv är av nervig natur, istället sparade hon all energi till att få ut max av livet och vara fokuserad.

En riktig överlevare och anpassade sig alltid efter nya situationer. Hon var utekatt och var med om en del strapatser men hon blev 18 år gammal.

Skeppskatten Lakrits

Denna pälskling som vi älskade så innerligt och som vi hämtade en kall vinterdag i en skokartong med snöre och sedan fick vi åka både spårvagn och buss, hualigen! jag har blivit en kycklingmamma sedan dess och förståndigare då varken katter får gå ut i trafik och har idag flera mysiga transportburar.

I vilket fall som helst min 4-årige son önskade sig just en svart katt så jag fick titta efter tidningsannonser i säkert ett år innan det blev napp och då tack vare Lakrits och hennes syster! som hade kastat sig på luren varje gång det ringde så den flög av vilket gjorde att färre samtal kom fram och mitt inspelade telefonsvar gav gensvar. Lakrits var en trygg och nöjd katt från dag ett, så fort hon kom ut i lådan spatserade hon omkring, spann och godkände lyan.

Lakrits i sin docksäng

Detta var väl 25 år sedan och mycket har ändrats på kattlådefronten som då var små utan huva och de flesta kattsandssorter klumpade sig inte alls! Var betydligt sämre då, och tror inte heller vi hade så mycket innekatter av den anledningen.

Lakrits fick prova det mesta inom kattlådebyten och var med på noterna och hände det en olycka så gjorde hon det i badkaret. Sedan minns jag att när jag i ungdomen vid något tillfälle inte hade pengar rev jag sönder tidningspapper i lådan och det satte hon sig så snällt i, bytte naturligtvis allt varje gång, senare hade jag en kattlåda med sten med galler och anslutande avloppsslang. Bajset fick man plocka upp med toapapper och spola ned i toaletten och stenarna duschade man så det rann ut i slangen ned i golvbrunnen. Det funkade det med.

Efter några år kom det blåa kristaller och doftande sand och sådan som klumpade sig hyfsat bra med var tyvärr dyrt för en ensamstående mamma. Och då var Lakrits inte en innekatt, i så fall vet jag inte jag om jag hade haft råd med de mer "kända" märkena. Och sedan blev det ett jäkla bärande på dessa cementpåsar och det kändes alltid vanskligt att slänga det i soporna fastän vi hade en separat papperskorg med lock i badrummet.

10 år senare testade jag därför Peewee (träpellets) med tillhörande speciallåda som hade två våningar, ett övre med galler och det undre med uppsamling. Den pelletsen som blev uppblött löstes upp och gick i genom gallret. Det fungerade tyvärr inte! för det blev lukt! men hade jag bott i stort hus med flera katter och stor tvättstuga så skulle jag nog varit envisare genom att man kan elda upp det. Blev inspirerad efter att Lakrits hade varit på ett kattpensionat en vecka där de hade träpellets i kattlådorna som de värmde upp hela huset med. Luktade inget alls men de hade inga speciella kattlådor för Peewee utan de tömde helt enkelt all pellets från lådorna flera gånger dagligen när de ändå skulle elda.

Så jag fick återgå till den tunga och dyra kattsanden som klumpade sig bäst på marknaden ett tag till.

Men när vi skaffade katt igen gjorde jag ny research efter alternativ kattsand, visste också att det är viktigt att vänja kattungen på en gång med rätt kattsand, man kan ju inte räkna med att alla katter är som Lakrits var. Hittade då Cats Best Ökoplus, fungerade direkt klockrent med vår Maine coon Looy. Världen vackraste silver tabby hona.

Cats best ökoplus är inte samma sak som Peewee, det är mer som små hårda gryn (växtfibrer från gran) som klumpar sig där katten kissar. Man kan till och med spola ned i toaletten, men man får spola en klump åt gången. Mängden vatten i toaletten gör att klumpen löser upp sig igen.

När jag jobbade som städerska på färja var det just sågspån man la över spyfläckar på heltäckningsmattorna för träcellulosa absorberar upp fukt och lukt bra.

Samtidigt som jag bytte till Cats best införskaffade jag också extra large kattlåda med tak (men tog bort luckan) och med högkant vilket gör det lättare att hålla rent och det sprätter inte iväg korn från kattsströt när katten gräver. Jag la även en liten kattströmatta framför lådan, fungerar mycket bra!

Men fastän Looy blev vaccinerad och uppfödd på högkvalitativt foder,  mycket rått nötkött och äggulor och åt som ett hungrigt rovdjur, växte så det knakade blev hon sjuk, fick torr FIP troligtvis av muterad Corona eller dåligt immunförsvar?, hon blev knappt 1 år och var den raraste katt på denna jord, en liten ängel som var på besök, hon var inte alls som Lakrits utan oroade sig för mycket och hade en känslig själ. Hon var sjuk i 4 månader och hon kämpade verkligen och vi gjorde allt men det gick inte så vi fick låta henne somna in, det tog mig väldigt hårt. Fruktansvärt orättvis när unga individer dör som inte har fått börja sina liv.

Så nästa katt valde jag en katt med en tuff och kaxig uppsyn och det blev Bea och jag bara ler när jag tänker på denna unge, för det är var hon är! 3 år men fortfarande en bekymmersfri kattunge med humor som bara skulle kunna äta konstgjort godis och leka om hon fick bestämma, hund och människogodis går också bra men inget som kan vara nyttigt är intressant och blod är hur äckligt som helst! Hon fångar gärna byten ute men" usch sådant kan man ju inte äta, jag ropar på Frida det duger till henne!"

Bea äter Ahlgrens bilar

Hon är blandras, pappa långhårig okänd ras, mamma Ragdoll därav hennes bomullspäls (förvånansvärt enkel att sköta och lätt päls att dammsuga upp) och trasdockiga sätt att ligga och hänga. Hon har även ett lite klumpigare sätt om jag nu får säga så, men väldigt söt och rultig men dessvärre sämre flyktbeteende, tror att allt är på skoj. Vet faktiskt inte om jag hade vågat släppa ut en 100% Ragdoll i det fria. Bea får absolut inte vara ute nattetid när det kommer rovdjur!

Bea blev introducerad direkt till Cats best, inga problem, köpte återigen den största kattlådan på marknaden med lock, typ en sådan här Jumbo! 

Men luckan togs bort, katter gillar inte att bli helt instängde plus att luckan är ett sattyg när man ska hålla efter i lådan, så stor öppning med högt i tak är ett jätteplus så det blir lätt!

Innan när jag använde kattsand tyckte jag att det luktade urin i själva plasten och jag fick skura lådan ofta. Det är möjligt att plasten är bättre på lådorna nu för tiden och håller bort fukt på effektivare sätt, eller att större låda helt enkelt gör att det hålls efter väldigt mycket bättre eller så är det växtfibrerna som suger upp mer effektivt fukt från plasten Har haft samma låda i flera år och ska erkänna att jag tvättar lådan sällan, skäms 😇 !

Sedan kanske det är en annan teknik när man tar upp växtfiberklumparna? har glömt hur jag gjorde innan. Nu har jag en ihålig spade som jag först mejslar ut klumpen med och tar bort kornen på klumpens ena sida , skjuter spaden under klumpen mot kattlådans sida där det inte finns några korn (bara för att det inte ska bli svinn). Sedan har jag en liten handborstskyffel som jag håller under spaden när jag bär bort klumpen till toaletten. Häller på någon dl nytt Ökoplus och jämnar ut ströt (så man ser direkt när katten har grävt i lådan när man går förbi nästa gång).

På landet lägger jag klumparna i en papperskompostpåse och in i kaminen eller kastar in under buskarna! Hur smidigt som helst!

Bea supportar Frida inför kommande bad något som Frida aldrig kommer att uppskatta! Hon är en riktig ökenråtta!

När jag beställer på nätet beställer jag mycket på en gång, får det hemkört och till och med uppburet till 3:e våningen, guld värt när man inte klarar detta själv. Sedan har jag köpt en stor låda med tättslutande lock på Bauhaus som jag har på balkongen, där förvaras Cats best. Det finurliga med lådan är att man kan sitta på den och är på så vis inte i vägen.

Ibland dyker det upp dåliga recensioner om växtbaserad "kattsand" på nätet där privatpersoner ska säga sitt omdöme, jag lyfter bara på ögonbrynen, undra vem som har skrivit detta! Och tänker i mitt stilla sinne att de som säljer icke miljövänlig kattsand som inte är brännbart måste ju känna sig väldigt hotade av de nya växtbaserade på marknaden! Skulle inte bli förvånad om de traditionella snart blir förbjudna nu när det finns bra alternativ som fungerar.

Det finns väldigt många kattägare i Sverige och det blir tonvis av restprodukter av kattsand som egentligen ska sorteras och åkas till återvinningen med och deponeras. Den tunga lerbaserade kattsanden kan nämligen inte förbrännas utan blir ett berg av restprodukt.

Jag skulle ALDRIG byta tillbaka till stendammet nu när jag vet att Ökoplus fungerar bättre än de traditionella.

Förstår om många kattägare är osäkra om deras katter kommer att acceptera något nytt i lådan! Men mitt råd är ha två lådor i början! Lägg Ökoplus i den gamla otvättade kattlådan och lägg kattsanden som katten är van vid i den nya lådan! Då blir det bra övergång och risken för olyckor minskar.

FAKTA TEST AV KATTSAND/STRÖ HÄR

Ni kan ju våga försöka för miljön skull om inte annat!?

 

Annons för vetzooCat's Best Orginal kattsand är till 100% biologiskt nedbrytbart, kan komposteras, spolas ned i toaletten eller läggas i bioavfallet.  Mer information på Vetzoo.se

Posted in Bra Erbjudanden.