Glöm inte att du kan använda Rut-avdrag när du flyttar

Betala en flyttfirma med rutavdrag

Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Till de flyttjänster som får dras av hör flytt av bohag mellan bostäder samt till och från magasinering. Förutsättningen är att förvaringen sker under kort tid och är en del av flytten. Till de flyttkostnader som är avdragsgilla hör ytterligare packning och uppackning, lastning och lossning eller annat iordningställande för transport samt arbetstiden för transporten.

Avdraget gäller enbart för de arbetskostnader som uppstår, inte kostnader för flyttbil, flyttkartonger eller magasinhyra. Därför bör flyttfirman redovisa denna separat på fakturan.

Villkor för att få rutavdrag källa Skatteverket

För att du ska kunna ta del av rutavdraget behöver du uppfylla en del villkor. Du ska till exempel ha blivit fakturerad och/eller ha haft utgiften för arbetet. Du behöver även lämna korrekta uppgifter till företaget som du har anlitat.

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Av den summan får högst 50 000 kronor vara rotavdrag. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i avdrag. Det är särskilt viktigt att tänka på om du också får skattereduktion för installation av grön teknik under året. Du som köpare ansvarar för att alla villkor för rot- och rutavdraget är uppfyllda.

Checklista rut

Det här bör du tänka på när du ska köpa ruttjänster.

Krav på dig som köpare

  • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Du, eller din förälder, ska använda bostaden som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.
  • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen (begränsat skattskyldig).
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.

Bostaden

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som bostad. Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbete. Du kan dock inte få rutavdrag för arbete utfört i ditt barns hem.

Krav på utföraren

Om arbetet ska utföras i Sverige måste företaget du anlitar ha F-skatt. Om företaget är registrerat i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt. Däremot måste motsvarande krav vara uppfylla i hemlandet. I Sverige kan du även anlita en privatperson. Då får du göra avdrag för arbetet motsvarande den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.

Arbetet måste ge rätt till rutavdrag

Du och företaget som utför arbetet har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Avtala gärna om vem av er som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.

Posted in Bra Erbjudanden.