Gratis växter

Innehåll i Pankpraktikan

Arkiv

hastkastanj

Höstpyssel

Idag hittade jag massor av vackra hästkastanjer på marken, tyvärr så kan man inte äta dem!

Men man kan stoppa ned dem några cm i lucker jord en kruka så har man snart en vacker planta med imponerade växtkraft, roligt för gammal som ung! Detta fungerar också med avokado!

Mera gratisväxter...

Sedan kan man försöka sätta toppskottet (alltså de gröna bladen) på en annans på ett fat med grus och vatten, den får lätt rötter, sedan planteras den i jord så får man en vacker planta så småningom.

annans planta

Många växter kan förökas genom sticklingar, man klipper av 1 1/2 dm, tar en blompinne och gör ett djupt hål, sätter ned halva sticklingen och håller jorden ständigt fuktig och efter några veckor har du en ny planta!

Detta vet jag personligen fungerar enkelt med Porslinsblomma, Pereskia och Doftranka!

Och slutligen har vi alla underbara skott!

Det är bara att klippa av en bit och stoppa i vatten och vänta på att den har fått tillräcklig med rötter vips så har man en ny växt!

gullranka skott

Skott av Gullranka

Visste du att...
Gullrankan har hälsobefrämjande egenskaper? Växten har en hög avdunstningsgrad och minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften. Den är lättskött, snabbväxande samt motståndskraftig mot skadedjur; en bra växt för den ovane.

Med slingerväxthållare kan man fylla en hel vägg med Gullranka!

slingervaxthallare_gron_20st

Murgröna och gullranka vet jag klarar sig länge i endast vatten och med dem kan man göra fina och fräsch växtarrangemang i badrummet utan att behöva använda krukor!

badrum_gronska_inspiration_6

Varför inte införa en Byta-skottdag på jobbet! Jätte trevligt

tummar upp

Drömmar till våren

Gå med i en odlarförening i ditt kvarter eller starta en!

Om ni har tur sponsrar din fastighetsägaren föreningen med pallkragar, jord och framdraget vatten!

Sedan är det bara att odla i pallkragar för glatt livet!

Jag rekommenderar potatis och salladsärtor som ger bra utdelning!

Ex på Odlarförening och inspiration: Grön Kultur Högsbo

Innan du startar upp odling i en pallkrage så lägg tidningar, markväv eller varför inte ett gammalt lakan i botten och några dm upp på kanterna. Sedan är det inte dumt att ha markväv en halvmeter runt pallkragarna med plattor, grus eller flis på så de blir lätt tillgängliga och lättskötta!

När jag odlar potatis använder jag 3 st pallkragar på höjden för att få så mycket potatis som möjligt plus att det blir mer ergonomiskt, man slipper att bocka sig så långt ned när man gräver upp dem!

Man får räkna med 10 st  x 40 L jord vid uppstart sedan kan man komplettera med kogödsel efterkommande år!

Har själv spikat ihop ramar med hönsgaller som jag lägger uppe på så man slipper oinbjudna gäster, är ett rekommendera med tanke på fåglar och katter som också gärna vill utnyttja pallkragarna.

På våren lägger jag på gamla fönster i april månad så att jorden värms upp fortare och som sedan får ligga kvar några veckor för snabbare tillväxt!

När blasten har kommit upp typ 1 dm lägger jag på 1-2 påsar jord rakt ned i pallkragen så slipper jag kupa jord runt plantorna och plantan uppmuntras att utvecklas mer och därmed ge mer skörd!