Solidariskt kylskåp i Göteborg

Hämta och lämna mat! Stoppa matsvinnet

stoppa matsvinnet

Om

Vad är det?

En öppen och kollaborativ verksamhet för att minska matsvinnet som sker både i hushållen och i mataffärer. Solidariskt Kylskåp handlar om att skapa en infrastruktur och en delande/kollaborativ ekonomi kring livsmedel som är lämplig för konsumtion men som vanligtvis ändå slängs i soptunnan. Med Solidariskt Kylskåp kan vi minska matsvinnet samtidigt som vi gör det lättare för dem som inte har råd med mat eller dem som helt enkelt bryr sig om att skapa ett hållbart samhälle med mindre slöseri. Syftet är också att uppmärksamma samhället om matsvinnsproblemet och att engagera flera i frågan genom direkt handling.

Hur fungerar det?

Solidariska kylskåp eller skafferi är utspridda i olika stadsdelar där maten från både individer och mataffärer kan bevaras och sedan hitta vägen till någons mage, istället för soptunnor. De finns på offentlig plats eller lätt tillgängligt. Varje dag kan man lämna eller hämta färsk mat som annars skulle slängas. Inte bara individer kan lämna mat i vårt kylskåp, utan också våra partners (mataffärer, grossister, etc) får skänka mat till det, som hämtas regelbundet av våra maträddare. Det är öppet för allmänheten att komma och plocka det som finns i kylskåpet. Det är upp till oss som är engagerad i rörelsen att kontrollera maten som finns i kylskåpet och att ha ett rullande schema för att hålla det rent och fint!

Bakgrund

Vi får inspirationen av Foodsharing rörelsen i Tyskland, där idén föddes och snabbt började sprida sig. Det finns solidariska kylskåp eller matdelningspunkter i flera städer och stadsdelar, och rörelsen består i skrivande stund av drygt 3400 maträddare och 3700 samarbetspartner (se uppdaterade statistik).

Har du frågor eller synpunkter? kontakt (snabel-a) solikyl.se

Donera mat

Mobil: 0728 33 05 77
Email: donera (at) solikyl.se

Blev det mycket mat över och tycker du synd om att slänga? Vi löser detta. Solikyl kan förmedla och hitta maträddare nära dig som är redo att hämta maten och leverera till närmaste kylskåp, där maten kan komma till nytta för dem som behöver.

För olika verksamheter (affärer, restauranger, caféer, osv) kan vi också ordna regelbundet upphämtning av mat, utan kostnader.

Ta ditt ansvar och rädda maten nu! Det har aldrig varit så lätt! Skriv, ring eller fyll i formuläret nedan så vi kontaktar dig snarast.


Hämta mat

Frågor & Svar

Vad är öppettiderna? När går det bra att hämta eller lämna mat?

  • Olika kylskåp har olika öppettider beroende på vilken lokal de befinner sig i. Kolla var och när sidan.

Var kommer maten ifrån?

  • En del kommer från våra samarbetspartner, dvs. mataffärer, restauranger, caféer, etc. som väljer att skänka bort maten till oss istället för att slänga. En annan del kommer från hushållen, dvs. donationer från enskilda människor som också väljer att dela med sig istället för att slänga.

Vem får lägga i och ta mat från kylskåpen?

  • Vem som helst, så länge man tar hänsyn till riktlinjer för användning. Solikyl gör varken positiv eller negativ diskriminering.

Måste man ge mat för att kunna få?

  • Nej, det är inget krav. Viktigaste är ta nytta av maten som annars skulle slängas.

Hur levereras maten från en samarbetspartner till kylskåpet?

  • Den levereras av våra kunniga foodsavers som kan sortera och bedöma om varorna är tjänliga när de kommer till kylskåpet. Oftast är det gång- eller cykelavstånd och transport sker med en kylväska eller kylbox, så att kylkedjan inte bryts.

Vad händer om maten blir gammal i kylskåpet?

  • Kylskåpet rengörs minst en gång i vecka. De som har ansvaret går igenom allt som finns därinne. Trots att vi försöker hålla det så rent som möjligt, det är ändå upp till en och var att ta eget ansvar när man lämnar eller plockar mat från kylskåpet. Läs riktlinjer för användning, som också finns upphängd på varje kylskåp.

 SOLIKYL.se

Om

Posted in Återbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.