Härligt att veta att clementiner är hälsobomber

För vi bokstavligt talat vräker i oss clementiner varje jul som godis hemma hos oss

Känner du till varför det är så bra att äta clementiner?
Källa stegforhalsa.se/  24 maj, 2019

Förutom att clementiner främst innehåller stora mängder C-vitamin, innehåller de även en rad olika andra näringsämnen som är bra för hälsan.

Clementiner kommer från ett träd som är mindre än apelsinträdet. De kännetecknas av fruktkött, fiber, en sötaktig arom och en läskande juice. Till skillnad från apelsiner är clementinerna oftast lättare att skala.

Frukten kan ätas rå som den är, eller pressad till juice eller i sallader. De används också i desserter, marmelad, smoothies och såser. De är nyttiga aptitretare eller efterrätter, och består till största delen av vatten.

Tack vare deras låga sockerhalt innehåller en 100 grams clementin dessutom bara 53 kalorier. Frukten innehåller förutom fibrer även näringsämnen som kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, E-vitamin, A-vitamin och folsyra.

Som du kan se är clementinen en riktigt mångsidig frukt med viktiga näringsämnen för kroppen. I denna artikel ska vi berätta om de 6 orsakerna till varför det är så bra att äta clementiner.

De 6 viktigaste orsakerna till varför det är så bra att äta clementiner

1. C-vitamin

Clementiner är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar

Clementiner, näst efter apelsiner, är ett utmärkt alternativ för dem som vill äta mindre socker. Dessutom ger de en smak- och aromvariation i kosten när du ska få i dig C-vitamin.

Askorbinsyran inverkar på flera av kroppens olika funktioner för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar och påskynda sårläkning.
Samtidigt gynnar det ben- och tandhälsan genom att det underlättar kroppens absorption av järn.
Detta vitamin hjälper också till vid produktionen av kollagen och karoten.

Karoten är en kemisk förening som accelererar oxidationsprocessen av fettsyror och ökar energin. Dessa funktioner bidrar till att på en kemisk nivå kontrollera fettvävnaden vid fettförbränning.

2. Bekämpar cancer

Fria radikaler, högreaktiva molekyler, genererar en dödlig desorganisation i kroppens celler. Detta kan bland annat komma av dålig näring, överdriven motion, stress, tobak, alkohol och mediciner. Som ett resultat av denna process snabbas åldrandeprocessen på och flera olika problem i nervsystemet och hjärt-kärlsystemet kan skapas.

Clementiner innehåller C- och E-vitamin, karoten och flavonoider. Dessa ämnen neutraliserar oxidationsprocesserna och bekämpar de cancerframkallande cellerna.

Det finns även olika studier som visar att dessa vitaminer minskar de negativa biverkningarna som kommer av kemoterapi och strålning i olika typer av cancerbehandlingar (bland annat behandlingar mot lung-, mag- och prostatacancer).

3. Motverkar anemi

Järnrika livsmedel

Anemi är ett av de vanligaste näringsproblemen i världen. Det uppkommer på grund av låg hemoglobinproduktion i blodet. Hemoglobin är ämnet som ansvarar för att leverera syre till blodet. Denna process kräver näringsämnen som järn.

Clementinens C-vitamin underlättar absorptionen av järn genom mag-tarmsystemet och stödjer dess mobilisering.
Enligt olika vetenskapliga studier så gör ett tillskott på 25 till 75 mg C-vitamin att järnabsorptionen i en måltid ökar dubbelt eller tre gånger så mycket.
Detta ämne interagerar med fytater, näringsämneshämmare, vilket gör att färre komplexa olösliga ämnen produceras. Samtidigt ökar upptaget av järn, vilket motverkar anemi.

4. Bra under graviditeten

Clementiner innehåller folsyra, eller vitamin B9. Detta näringsämne hjälper till att utveckla kroppsvävnaderna på cellnivå. Det ökar också bildandet av röda blodkroppar. De hjälper även till i produktionen av nukleinsyror och i utvecklingen av nervsystemet.

Ovanstående funktioner är särskilt viktiga under graviditet och amningsperioden. Därför bör detta vitamin inte utelämnas i en nyttig och balanserad diet.

5. Den söta källan till kalium

Kalium är ett viktigt makromineral som underlättar funktionerna för vattenreglering i kroppen. Detta inkluderar musklerna, nervsystemet och njurarna. Kalium hjälper faktiskt även till viss mån att balansera blodtrycket.

Kalium är ett viktigt näringsämne för idrottare eftersom det underlättar återställningen av vätskebalansen. Att se till att äta kalium när man utövar mycket sport är viktigt eftersom man behöver ersätta förlorade mineraler efter träningspassen. Kalium minskar även risken för skador.

Att man kan få ett naturligt tillskott av både vatten och kalium från clementiner gör den till en viktig frukt. Den ger också kroppen ett tillskott av glukos och elektrolyter. Med andra ord en bra frukt för att öka prestationsförmågan.

6. Motverkar urinsyra och infektioner

Clementiner motverkar infektioner

Tack vare deras höga vattenhalt och innehåll av citronsyra och kalium, har clementiner även en diuretisk verkan genom att det alkaliserar urinen och hjälper till att motverka infektioner och förbättra avlägsnandet av puriner.

Puriner, som är organiska föreningar, kan vid överproduktion skapa hyperurikemi och gikt. Åkommorna orsakas då urinsyror samlas i lederna och orsakar smärta.

Som du kan se har clementiner en rad med extraordinära egenskaper som är nyttiga för hälsan. Nu vet du varför det är så bra att äta clementiner!

 

Posted in Dagens Tips.