Hund med kronisk gastrit blev frisk !

Kronisk gastrit hos hund

 Nu ska jag berätta en solskenshistoria

2008 fick vi hem en liten lugn och bedårande taxtik som dessvärre var svår med maten och som snart visade magkatarrsymtom. Hon spydde, hade diarréer som varierade i konsistens från slemmiga till blodiga men det värsta var hennes magknip som fick henne att rusa runt i cirklar i panik för att sedan liksom gå ned i bedjarställning och inte tala om magkramperna. Det var alldeles förfärligt och detta pågick i vågor under en fem års period. Vi var på en massa utredningar, undersökningar och slutligen visade en biopsi kronisk gastrit. När människor har det beror det vanligen på bakterien Helikobakter och det går att behandla idag med antibiotika men de vet ännu inte orsaken eller vilken bakterie som stör hundens bakterieflora.

Vi testade en massa mediciner som skulle sänka syranivån i magen som Andapsin, Pepcid, Entere -Chronic, Omeprazol med flera och alla dieter och hundfoder för känsliga magar som finns, och uteslöt olika ingredienser ett i taget för att lista ut om hon var överkänslig mot något. Vi höll på att bli galna i detta detektiv arbete. När hon blev bättre och vi trodde vi hade löst gåtan blev hon snart sämre igen, magkatarrerna /magsåren kom liksom i återkommande cykler blev sämre i 3 månader till akutläge när hon blev inlagd med dropp, bättrade på sig i några månade för att vara helt bra någon månad för att sedan bli dålig igen.

Och avföringsprofessorer blev vi på köpet, varenda utgång diskuterade vi konsistens och mängd, allt för att förstå om hon blev bättre eller sämre. Ni som sitter i samma sits vet nog vad jag pratar om, allt bajsprat! Ena stunden var hon vrålhungrig till att senare ha total aptitlöshet vilket inte är bra när man har magkatarr, målet var att få i henne lite mat då och då så det inte blev tomt och surt i magen. Vi blev experter och mycket uppfinningsrika på att få henne att äta, fick leka och trixa mycket. Och jag kan avslöja att vår tax blev en cirkushund för när hon fick göra trix var det roligare att äta så det ena gav det andra. Sedan varierade hon mycket i vikt beroende på i vilken kondition hon var i.

När hon var fem år hade vi bestämt oss för att kastrera henne och hoppades att detta skulle lugna magkatarren som vi tänkte påverkades negativt av alla hormoner. Det var också sista utvägen, hunden led och vi visste snart inte mer råd och funderade på att låta henne somna in för att hon skulle slippa lida mer.

Men dagen innan hon skulle in på operation blev hon så dålig att jag var tvungen att ringa och avboka och fick prata med en mycket otrevlig och kantig veterinär som inte direkt visade någon empati men förstår nu efter att vi har träffats några gånger att han antagligen har Asperger vilka tyvärr missförstås för ofta. I vilket fall som helst denna suveräna veterinär förslår ett foder som heter Royal Canin Obesity Management DP 34 - Veterinary Diet. Min första kommentar till fodret var att vår tax är inte fet, tvärtom, minns inte vad han svarade på detta, men gjorde själv lite research och hittade information om att vissa diethundfoder innehåller "cellulosa" vilket jag tror suger upp det sura i magsäcken och avlägsnar det via avföring.

Jag kommer också ihåg att detta foder var först inte jätte upphetsade till en hund som mådde illa så vi brynte lite nötfärs i buljong och blandade med Obesity. Hon fick ca 2 msk av blandningen varannan timme i några dagar och nu får hon 1 dl Obesity 3 gånger per dag.

Jag kan berätta att på 2 dagar blev hon bra och vi fick en helt ny hund! Världens lyckligaste!  En hund som tidigare hade varit den snällaste och lydigaste blev helt plötsligt full med rackarns bus. Avföringen idag är som "Play doh" korvar  och hon kan äta extra gott som t ex korv och köttbullar så länge man använder Obesity som basföda. Sedan vi bytte till detta foder har hon nu varit frisk i fem år. Men om vi slutar med Obesity så blir hon lika dålig igen!

För oss är detta foder ett mirakel, kanske fungerar det på fler hundar som lider av kronisk gastrit. Vet många hundar som får kortison för att mildra skoven men det har många oönskade bieffekter som matnoja (blir aggressiva), trötta och andra samlar en massa vatten i kroppen.

Hoppas att alla som har en hund med Kronisk gastrit läser detta och får hjälp som vi av Royal Canin Obesity Management DP 34 - Veterinary Diet

Tidigare har vi endast kunna handla detta veterinärfoder hos veterinärer och specialbutiker men nu har jag hittat på nätet plus att man får det hemkört. Både billigare och bekvämare!

Fodret har uppdaterats och heter nu Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management!>


UPPDATERING!

Nu har vi hittat ett annat foder som hon vill äta och som fungerar! Veterinary Diets Canine EN Mousse, tillverkad av Purina Pro Plan! Även detta foder har låg fetthalt! Nackdelarna är att det är dyrare och det kan var lite opraktiskt med blötfoder men nu fyller hon 12 år i maj och förtjänar extra gott och det är bra med blötfoder till sommaren. Hon verkligen gillar moussen fastän den nästan för oss människor är luktfri vilket ju är ett plus 😉

-Annons för Vetzoo-

Sedan finns fodret även som torrfoder Veterinary Diets Canine EN, torrfoder (veterinärfoder för hundar med akut eller kronisk gastrointestinal sjukdom så som diarré, viktförlust, kräkningar och födoämnesintolerans)  Mer info!

MER UPPDATERING NEDAN!

Annons för Granngården

Nu har jag även testat i några månader Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer, ett torrfoder med renkött  för att variera måltiderna och överraska för att hålla aptiten på topp vilket är viktigt med en hund med kronisk magkatarr! Jag har gett en 1 dl på morgonen, vilket är det mål mat som kan vara knivigast och många gånger avgörande för att hela dagen ska bli bra utan magknip och illamående.

Sedan ett annat tips om hunden blir akut dålig, (vilket vår tik blev efter en juvertumöroperation med svält och smärtstillande som inte var skonsamt för magen), spruta in några ml majsvälling i sidan av mungipan med en liten plastspruta och upprepa med någon timme emellan.

Och om hunden har spytt och har haft kraftiga diarrie kan jag rekommendera Oralade Hund som de flesta hundar älskar. Det är en oral vätskeersättning och näringstillskott. Lär mer information här!



Svar från läsare:

Ett ödmjukt, varmt TACK!!

Det har nu gått ca 1,5- 2 år sen eländet började med att min hund rottweilern Beppe kräktes och fick diarré. Vi provade flera olika bästa- på- marknaden torrfoder men inget hjälpte! Hos veterinären har vi nu klippkort sen länge och landade till sist på ett hydraliserat foder av sojaprotein, Purina HA.
Efter att han stått på Purina HA torrfoder fick han torr och grå, mjällig päls och han naggade och kliade sig varje dag. Han reste sig till slut inte för att gå å äta och vi försökte leka i honom maten via en aktivitetsboll. Han var slö å ointresserad av promenader och var återkommande halt varje dag trots låg aktivitet eller lite vila. Under denna tid stod han även på Atopica och Andapsin. Han kräktes å var lös i magen, åt pinnar å gräs när han kom åt och rev till slut upp stora tussar ur gräsmattan hemma. Vi fick köpa munkorg å gick till slut tillbaka till att ge honom kokt kycklingfilé å ris- igen. 😟
När min pappa av en händelse sökte på nätet på Andapsin snubblade han över ditt inlägg på din sida och läste upp för oss det som stod. Vi häpnade alla, då mycket kändes som våra egna ord och upplevelser som du beskrev.
Efter det bestämde vi oss för att prova ngt nytt. Vi höll kvar vid kyckling och ris men satte långsamt ut atopican. Efter ca 1 vecka slutade Beppe halta helt!
Nu åt han igen med god aptit av K o R 😅❤️ men fortsatte nagga sig. Pälsen blev aningen bättre men inte bra. Vi förstod att han behövde mineraler å vitaminer men vi vågade inte tillsätta ngt med risk att han skulle börja kräkas av reaktion på fiskolja lr annat. Vi slutade med Andapsinen å ett par veckor innan jul började vi blanda i 1 liten matsked av Purina EN mousse i maten av K o R och fortsatte även med visiblin. Vi utökade mkt sakta och nu har han stått på enbart moussen fram till mitten av januari 2021 då vi provade tillsätta en näven uppblötta kulor av samma sort, Purina EN torrfoder.
Idag får han 400 g uppblötta kulor och ca 1,5 burk mousse samt 4 mått visiblin, fördelat på 4 måltider/ dag. Vi fortsätter att gå över mer mot torrfodret men törs nog inte sluta helt med moussen som verkar vara som bomull för magen. Han kan, precis som ngn annan skrev, även få i sig lite hästbajs eller nåt annat dumt nån slängt på promenaden samt ibland ett vegetabiliskt tuggben, utan att det havererar 🙌
Beppe har nu en päls med sällan skådad glans, han naggar sig ytterst sällan, kan va lite stel efter vila från rejäl långpromme eller intensiv lek, men det släpper snabbt. Han står å väntar på sin mat, väger ca 44 kg 👍 och vill gå ut när det är dags. En glad hund för det allra mesta, nån gång ibland vaknar han nattetid/ tidig morgon å smackar. Då hjälper det att han får 25% av sin mousse från frukosten å kan sen somna om å slipper illamåendet. Hans avföring är nu stabilt fina 4:or! 👌😁
Vi är fortfarande på tå och kollar varje ev avvikelse! Vi får mellan varven besöka veterinär för tömning av analsäckarna som inte vill fungera. 🤔
Jag hoppas med detta kunna förmedla lite av våra egna erfarenheter kring just Beppes resa med kronisk gastrit. Kanske kanske kan det hjälpa ngn annan, såsom din artikeln om solskenshistorien med taxen, hjälpte oss ur oro å ständig uppgivenhet och förtvivlan 🙌
Jag förstod inte hur jag skulle lägga in detta som ett svar på ditt inlägg på din sida såsom jag såg att ngn annan gjort. Men gör gärna det om du kan å vill 🙏
Jag blir gråtmild, finner inte ord för min tacksamhet att du la upp det där inlägget❣️ Såå tacksam att vi av en slump hittade det. Det har förändrat livet för både Beppe och oss som matte å hund- mormor och hund- morfar.
Ett innerligt varmt TACK för att du valde att dela!!!!
Med vänliga hälsningar,
Ewa

Hej!

Jag hittade ditt inlägg om kronisk gastrit och tipset om Obesity-maten!

Det har gjort samma underverk med min Tiffany, 10 år gammal Welsh Springer Spaniel.

Hon har också haft problem med sin mage i 6 år fast diagnosen var kronisk enterit. Så opererades hon för magomvridning i december och det var nära att hon inte överlevde.

Hon hämtade sig bra efter operationen, men magen blev ännu känsligare, pyttesmå portioner, skonmat osv. Hon fick jätteont och tarmen blev full med gaser och vi fick åka in akut igen. Nu hem med Andapsin men det blev inte bättre. Så sökte jag på kronisk gastrit och hittade ditt inlägg och tänkte att det prövar jag. Hon är ju snarare mager än tjock, men jag tänkte att det är värt ett försök.

Jag lägger dem i buljong så att de blir helt uppblötta, för torra går det inte och så är hälften fortfarande ris. Men det konstiga är att nu tål hon att få ett tuggben och även hundgodis, precis som du säger! Det är helt otroligt.

Så tusen tack för tipset, hoppas din hund mår bra fortfarande.

Vänliga hälsningar

Maria & Tiffany


Jag har också fått svar från en hund med bukspottskörtelinflammation som blev bra och det verkar ju mycket troligt genom att de har problem med att bli illamående av fet mat!

Innehåll i Pankpraktikan

Posted in Dagens Tips.

One Comment

  1. Stort tack för ditt inlägg! Även vår chihuahuatik på snart 14 år har blivit mkt bättre tack vare detta foder. Vi har kämpat med hennes kräkattacker i 1 år och testat allt förutom kortison. Rå mat, kokt mat, skonkost, vegetarisk, carnivore, olika makros, tillskott, många små måltider eller 1 om dagen, torkad lunga, benbuljong, slippery elm, allergifoder, andapsin m fl. Inget av detta hjälpte. Tvärtom blev hon sämre av Standard ph-balans, allergifoder, andapsin, benbuljong och slippery elm. Saker som hjälper lite (men inte tillräckligt mkt) är fortiflora, lera och lakrits. Men detta foder är verkligen en game changer! Hon blev bättre inom några dagar och har nu varit stabil i flera månader. Vi ser till att hon äter fodret varje dag och ger det även som godis när vi är ute på promenad. Hon äter fortfarande kokt ris och nötkött eftersom hon tycker så mkt om det men bara lite så att hon måste äta sig mätt på sitt foder.

    Jag kan tillägga att vi har gjort alla blodprover och även ultraljud och det hittades inget avvikande och förmodad diagnos är kronisk gastrit. Nästa steg hade varit gastroskopi och vävnadsprover alt testa kortison men nu kan vi bespara henne detta. Tusen tusen tack! <3

Comments are closed.