Satsa på en tålig marktäckare som nästan klarar sig helt på egen hand!

Nävor är så tåliga och fungerar i skugga såväl som i soliga lägen. De brer villigt ut sig med rhizomer och frösår sig också! Nävorna får fina korallfärgade blad på hösten som är minst lika fina som blommorna!

Annons för Granngården

Bild: Göteborg 8 april, marktäckande Näva

APRIL

MAJ

MAJ (2 veckor senare)

Juni (2 veckor senare)

Flocknäva i blom

Flocknäva 15 okt Göteborg

15 okt

Nävor är toppenperenner som inte gör en besviken, tvärtom man bli glatt överraskad hur bra de levererar. De döljer, fyller ut och håller undan ogräs. De gör trädgården mer lättskött och rabatterna ser proffsigare ut! Jag brukar ge dem lite starthjälp på våren och plocka bort de enstaka kirskålen som försöker konkurrera sedan klarar sig Nävorna på egen hand hela säsongen.

Jag har dem under träd och buskar just för att slippa rensa så mycket ogräs plus att marken inte blir öppen och torkar ut! Att de också blommor länge är en bonus man får på köpet! Jag har inget negativt alls att säga om Nävor, om man inte vill ha dem är de enkla att ta bort eller flytta dem till en annan plats, det är bara att dra upp Nävorna med deras ytliga rhizomer. Och varför inte ge bort några, efter ett par år har de tillökat och kul att dela med sig av!

Liten flocknäva 'Karmina' finns på Granngården här!
Liten flocknäva 'Karmina' är mycket odlingsvärd på grund av både sin tålighet och de vackra blommorna som ger en rejäl färgklick till din trädgård. Låt den gärna få växa fram sporadiskt över kantstenen för att skapa en vildvuxen och harmonisk känsla. 'Karmina' har vackra små blad som är friskt gröna och skiftar till härliga höstfärger efter säsongen. Under juni till juli spricker det vackra blomsterfloret upp i mörkrosa dramatiska blommor med öppna kronblad och långa ståndare och pistiller. Blommorna doftar ljuvligt och är drömlika med ett rödrosa hölje som håller dem på plats.

Liten flocknäva 'Biokovo' finns på Granngården här!
Liten flocknäva 'Biokovo', även kallad 'Biokovonäva', har en bra tålighet och kan placeras i de flesta jordar och lägen. Låt den gärna få växa fram sporadiskt över kantstenen för att skapa en vildvuxen och harmonisk känsla. De vackra små bladen är friskt gröna och skiftar till härliga höstfärger efter säsongen.

Flocknäva finns på Granngården här!
Flocknävan är mycket odlingsvärd om du önskar en något högre snabbväxande, tålig och blommande marktäckare som inte kräver allt för mycket underhåll. De vackra blommorna är öppna och hålls samman av ett dekorativt färgat hölje. Flocknävan har stora ståndare och pistiller som träder fram och frökapseln står likt en näbb centrerat mitt mellan de stora kronbladen. På hösten skiftar de friskt gröna bladen till härliga höstfärger.

Blodnäva 'Apfelblute' finns på Granngården här!
Blodnäva Apfelblutes underbart vackra öppna blommor med framträdande nervatur spricker ut i pittoreska små ljusrosa blommor som träder fram fint mot det gröna bladverket. Härdigheten gör att blodnävan går lika bra att plantera på uteplatsen eller balkongen i en större kruka som att låta den växa fritt intill uteplatsen tillsammans med till exempel rosor, lavendel och lammöra.

Blodnäva 'Ankums pride' finns på Granngården här!

Blodnäva 'Max frei' finns på Granngården här!
'Max frei' får underbart vackra öppna blommor i rödvioletta färger som träder fram fint mot det mörkgröna bladverket. Härdigheten gör att blodnäva med fördel kan planteras både på uteplatsen och balkongen i en större kruka eller varför inte låt den växa fritt intill uteplatsen tillsammans med kaprifol, salvia och rosor.  'Max frei' fick år 2002 det välförtjänta priset Årets perenn.

 

Posted in Bra Erbjudanden, Trädgård.