Förvara INTE tandborsten på handfatet

Förvara INTE tandborsten på handfatet

Att förvara tandborsten på handfatet kanske känns praktiskt, men det många inte vet är att den placeringen ger tandborsten miljontals bajsbakterier.
Kolla in forskarnas bästa tips på hur du ska förvara din tandborste.

 

Det kanske låter orealistiskt att din tandborste kan innehålla lika mycket bakterier som en toalettsits. Men det är faktiskt helt sant. Ett tryck på spolknappen efter ett toalettbesök sprider nämligen partiklar med urin och avföring 1,8 meter i varje riktning i badrummet – som då landar på hand på din tandborste. Som du sedan stoppar i munnen.

 

Andras bakterier på din tandborste

Ny forskning från American Society Microbiology bekräftar vilken bakteriemagnet tandborsten verkligen är. Det här kommer onekligen få dig att se över hur du handskas med din tandborste.

 

I badrum som används av flera olika personer delar deras tandborstar alla besökares avföringsbakterier. Det fann forskarna vid en studie av familjebadrum och studenter som använder gemensamma badrum. Det var riktigt obehagliga bakterier som upptäcktes: svamp, stafylokocker och bakterier från avföring.

 

Att placera tandborsten i ett medicinskåp eller tandborstfodral för att skydda den från toalettspolningarnas spridning av bakterier är inte lösningen. Det skapar nämligen en miljö där bakterierna har ännu lättare att växa, eftersom borsten hålls fuktig och aldrig får möjlighet att torka.

 

Forskarnas råd: Så ska du förvara tandborsten

  1. Låt tandborsten lufttorka. För att undvika att svamp frodas. Förvara den upprätt och låt den inte nudda någon annan borste.
  2. Stäng locket när du spolar. Det är det viktigaste för att förhindra bakteriespridning och därmed undvika att bajspartiklar sätter sig på din tandborste och andra föremål i badrummet.
  3. Byt tandborste efter tre månader. Förvara den helst i ett annat rum än badrummet. Om du har den i ett skåp, se till att luft släpps in.
  4. Byt borste om du tappat den på golvet. Då får du både toalettvatten och annat smuts som finns på golvet på tandborsten. Släng den, eller doppa den i antibakteriellt munvatten. Skölj sedan mycket noga innan användning.
  5. Skölj borsten noga före och efter användning. Speciellt om du delar badrum med andra. Det är svårt att hålla koll på vad de gör i badrummet.
  6. Dela eller låna aldrig tandborste. Och helst inte tandkräm heller!

 

Källa: Expressen, Leva&Bo.

Posted in Dagens Tips.