15 saker du måste göra inför semestern! Tips från PC för alla

Tänk på säkerheten

Checklistan: 15 saker du måste fixa före semestern

 
 
Sommar
Sommar, sol och semester. Ja, många jobbar nu sina sista arbetsdagar innan det är dags att ta ledigt. Men oavsett om du ska tillbringa sommaren i Sverige eller åka utomlands finns det några viktiga saker att tänka på. Här är 15 saker du måste fixa innan du tar semester!

Observera att upplägg och menyer skiljer sig lite grann mellan olika Android-mobiler. Det kan med andra ord hända att det ser annorlunda ut i din telefon än i våra exempel. Grundtanken är däremot densamma.

1. Lås telefonen

Skärmlås

Mobiltelefoner är attraktiva för tjuvarna, och på semestern utsätter vi oss ofta för större risker. Det är med andra ord viktigt att se till att mobilen har skärmlås, så att tjuven inte kommer åt dina privata saker.

Android: Klicka på Inställningar, Låsskärm, Skärmlås och välj ditt lås. Du kan också låsa mobilen efter en bestämd tid via Inställningar, Låsskärm, Lås automatiskt.

Iphone: Klicka på Inställningar, Lösenkod. Ange en fyrsiffrig kod och upprepa den. Via Inställningar, Allmänt, Autolås kan du låsa mobilen automatiskt efter en bestäm en tid.


2. Håll koll på ”mobilens personnummer”
Om du behöver polisanmäla din stulna telefon bör du veta dess imei-nummer. Det är telefonens unika ”personnummer” och det är bra att ha sparat. Du får fram numret genom att ”ringa ett samtal” till nummer  *#06#. Imei-numret visas då på skärmen.


3. Spara viktiga telefonnummer

Om tjuven trots allt lyckas tas sig in i telefonen kan han eller hon ringa och surfa på din bekostnad. Du bör därför spärra abonnemanget, och det underlättar förstås om du har skrivit ned telefonnumret till din operatörs spärrtjänst i förväg. Har du annan känslig information i mobilen, exempelvis bank-id, är det bra att hålla koll på hur du gör för att spärra detta.

Det är också viktigt att komma ihåg inloggningsuppgifter till mejlen och andra tjänster som finns lagrade i telefonen. På så sätt kan du snabbt byta lösord via en annan dator.


4. Slå på säkerhetskopieringen

Om telefonen skulle bli stulen är förlorade semesterbilder ofta den största förlusten. Lösningen är att använda telefonens innbygda säkerhetskopiering. Den kopierar bilderna till en molntjänst så snart du har tillgång till wifi.

Android: Klicka på Program och öppna appen Foton. Tryck på menyknappen till vänster och välj Inställningar, Säkerhetskopiera och synkronisera. Slå på funktionen och välj hur bilderna ska kopieras.

Iphone: Välj Inställningar, iCloud. Se till att slå på säkerhetskopieringen för Bilder.


5. Aktivera stöldskydd 

Enhetsadministratör

Nya mobiltelefoner har ett stöldskydd som visar var telefonen befinner sig och låter dig radera allt innehåll på distans. Se till att slå på det!

Android: Öppna den separata appen Google Inställningar och bläddra dig ned till Säkerhet. Här aktiverar du de funktioner du vill använda. Om mobilen blir stulen surfar du till www.android.com/find. Logga in med ditt Google-konto så hittar du alla funktioner.

Iphone: Gå till Inställningar, bläddra ned till Icloud och välj Hitta min Iphone. Här kan du aktivera och ställa in tjänsten. För att komma åt telefonen på distans surfar du till www.icloud.com/#find och loggar in med ditt Apple.ID.

6. Koppla bort dataroaming

Numera gör EU:s nya roamingregler att vi som regel kan surfa till samma pris i hela unionen. Åker du till andra länder kan det däremot fortfarande bli väldigt dyrt. Innan du åker utomlands är det klokt att kolla din operatörs prislistor och bestämma om du vill mobilsurfa eller inte.

Android: Öppna Inställningar och gå till Fler nätverk, Mobila nätverk. Tryck på Dataroaming och välj om den ska vara eller Av.

Iphone: Gå till Inställningar, Mobilnät. Slå på eller av Data-roaming.


7. Begränsa din mobilsurf

Dataanvändning
 

Om du har ett maxtak för hur mycket du kan mobilsurfa (vilket de flesta abonnemang har) är det smart att hålla koll på vad du förbrukar. I Android finns en inbyggd varningsfunktion. När du närmar dig taket kan du få en varning och du kan koppla ifrån mobilt bredband helt när du uppnått detta tak.

Så gör du: Öppna Inställningar och välj Dataanvändning. Kolla så att både Mobildata och Ange gräns för mobildata är påslagna. Använd reglagen för att bestämma när du ska få en varning och när du helt vill stänga av mobilt bredband. Du kan också välja datum, exempelvis utresedagen.

8. Sluta uppdatera

För att minska dataförbrukningen kan du stänga av apparnas bakgrundsuppdateringar. Det minskar förstås deras funktioner.

Android: Öppna Inställningar och tryck på Dataanvändning. Med hjälp av menyknappen till höger väljer du Begränsa bakgrundsdata och trycker på Begränsa bakgrundsdata.

Iphone: Öppna Inställningar och tryck på Allmänt. Välj Bakgru:dsuppdatering och stäng av den.

9. Sänk kvaliteten på Netflix

Netflix
 

Om du ska använda tjänster som Netflix på resan kan det vara bra att skruva ned bildkvaliteten, för att på så sätt förbruka mindre data. När du surfar mobilt har du ju som regel ett maxtak för dataförbrukning.

Så gör du: Logga in på ditt Netflix-konto via webbläsaren och låt musen vila över ditt kontonamn till höger. Välj Min profil, Uppspelningsinställningar. Nu kan du välja kvalitet – och du ser också ungefär hur mycket data du kommer att förbruka. Inställningen kopplas till din profil – oavsett var du använder tjänsten.
 


10. Spara kartan i offline-läge

Google Maps (Kartor) är en fantastisk app på resan. Som standard kräver den internetuppkoppling, men det finns även en offlinefunktion. Den gör att du kan använda grundfunktionerna utan internet, men den fungerar tyvärr inte på alla platser.

Så gör du: Öppna appen och klicka på menyknappen uppe till vänster. Välj Offlinekartor, Välj din egen karta och leta upp det område du vill spara. Zooma in eller ut så att du får med rätt del. När du är nöjd väljer du Ladda ned. Via menyn Offlinekartor kan du också se vilka kartor du har sparat – och ta bort gamla som du inte behöver.


11. Hämta din ordlista

Även översättningstjänsten Google Translate (Översätt) har ett offlineläge som befriar dig från kravet på uppkoppling. Du väljer själv vilka språk du vill spara, men glöm inte att du även måste ladda hem svenska för att det ska fungera!

Så gör du: Öppna appen och klicka på menyikonen till vänster. Välj Översättning offline så ser du vilka språk du kan hämta. Klicka på nedladdningspilen vid det språk du vill hämta och tryck på Hämta. Bestäm om du bara vill hämta när du har wifi-tillgång eller om du även vill använda mobilnätet och bekräfta med Hämta.
 


12. Spara musik och böcker

Om du lyssnar på musik, ljudböcker och radio på din mobil är det smart att spara ned det du vill lyssna på offline. Det här är inte minst viktigt för långa flygresor, där vi som regel måste klara oss utan internet.

Så gör du: Hur du gör för att spara i offline skiljer sig mellan apparna. I Sveriges Radio Play letar du upp ett radioprogram och trycker på nedladdningspilen för att spara. I Spotify öppnar du enklast den spellista du vill använda och slår på Tillgänglig offline.

13. Fixa autosvar på mejlen

Autosvar
 
Om du tänker strunta i mejlen på semestern kan det vara bra att slå på ett automatiskt svar. Alla som mejlar får på då veta att du inte kan svara. Hur du gör på jobbet beror på vilket mejlsystem ni använder, men så här fungerar det i Gmail och Outlook.com.

Gmail: Klicka på kugghjulet till höger och välj Inställningar. Under fliken Allmänt bläddrar du dig ned till Autosvar och ändrar till Autosvar på. Nu kan du ställa in under vilken period autosvaren ska skickas ut. Du skriver även in en meddelandetext. När du är klar klickar du på Spara ändringar.

Outlook: Klicka på kugghjulet till höger och välj Automatiska svar. Klicka på Skicka automatiska svar. Skriv in din svarstext, välj om den ska ha en datumbegränsning och klicka på Spara.


14. Memorera lösenordet till jobbdatorn

Ska du vara borta länge från datorn? Se till att memorera dina lösenord. Du kan förstås också skriva dem på en bit papper som du gömmer på ett säkert ställe.


15. Skaffa adapter och powerbank

Ett vanligt problem på resan är att du märker att batteriet tar slut i exempelvis telefonen, datorn eller surfplattan. Om du är i ett land med annorlunda elkontakter än Sverige är det bra att köpa en adapter innan du åker iväg. Att hitta en sådan på plats kan ibland vara tidskrävande.

Det är också smart att investera in en så kallad powerbank, alltså ett extern batteri som du kan använda för att ladda upp dina prylar. Det finns produkter i alla storlekar och prisklasser.