17 st tips hur du får din hund att äta!

Ju mer hunden äter desto mer vill den ha!

Att hunden inte vill äta kan bero på många orsaker från medicinskt sjuk, deprimerad, vill inte äta själv, trög i magen, magkatarr, understimulerad, är för mycket ensam, löper, löptikar i området, gör inte av med tillräckligt mycket kalorier, orolig för sin ägare, näringsbrist, får för lite fibrer i maten, vill ha variation på maten, stressad, problem med tandhälsan med mera.

Djur måste få energi för att få igång aptiten, så har man väl fått dem att börja äta lite så brukar det sedan gå per automatik.

Men här kommer några beprövade tips på att få igång hundens matlust men börja först med att ta bort hundskålen, en hund som har matleda ska aldrig ha fri tillgång till mat.

 1. Ge inte hunden mat i skålen utan göm all mat i toarullar och placera på olika platser.

 2. Ta med maten ut när hunden rastas," någon kan ju ta maten" 😉 och då blir den mer attraktiv.

 3. Låt hunden äta med andra djur, för att få flockkänsla!

 4. Servera maten i en sådan där plåtburk som det tidigare har varit blötfoder i som en annan katt eller hund har ätit ur. Oj vad spännande det är 🙂

 5. Ge bara hunden mat som belöning när den gör tricks som ligg, sitt, rulla runt, säg vov, vacker tass, sök, stanna-varsågod och apport ( behöver inte vara mer än några meter inomhus). Då får hunden din uppmärksamhet, boundar med dig, aktivering som får igång aptit, belöningssystemet kommer igång och det är ju extra trevligt att bli matad från din hand med närhet.

 6. Om det är riktig kris och din hund inte är känslig för mjöl och ost, kan du tugga på en ostsmörgås och göra små bollar och ge till hunden. Detta är alla hundars önskedröm min mamma/pappa spyr upp mat till mig och vad de älskar mig 😛 ( så gör vargarna till sina ungar)

 7. Sedan har jag knäckt en språkkod, när hunden går till matskålen men tvekar och tänker gå där ifrån säg -UFF -UFFA MIG med ordentlig tryck och mana till att hunden ska äta. Det fungerar faktiskt, låter lite som en kvävt skällande. Hunden fattar att nu är det allvar den måste äta och förstår att det inte är lek. Kanske är det ett ungefärligt ljud som mamman ger ungarna!?

 8. Om hunden inte har känslig mage så kan du använda tre olika hundfoder som inte magen reagerar på och ge olika foder 3 ggr per dag. Alternativt ge bara ett foder men krydda lite med ett annat över.

 9. Många äldre hundar får sämre smak med åren och blötfoder smakar mer. Testa att ge hunden blötfoder på morgonen sedan kan det fungera med torrfoder de andra målen när hunden har fått igång magen.

 10. Byt, krydda eller variera med valpfoder! Inga problem om inte hunden är överviktig

 11. Krydda med katt foder, blötfoder om det är kris!

 12. Blötlägg torrfodret med lite köttbuljong i 10 minuter. Eller ta couscous som tillagats med köttbuljong och blanda det med torrfodret.

 13. Köp hundfoder som har små kulor, kan vara trevligare att äta eller helt enkelt lättare om hunden har problem med tänderna.

 14. När du har hällt upp torrfoder i hundens skål, lek med hunden, låtsas som du ska äta upp maten och låtsas som att hunden inte får komma fram till skålen. Säg saker som nu ska jag äta upp ALL smaskig mat och xxxx får inget, bara min mat med barsk låtsaston. Om inte det fungerar kan du till och med ta skålen och springa iväg. Brukar var mycket upprörande och "uppskattat" av en hund som tar sin mat för givet. Sedan grälar de på en och skyndar sig att äta upp maten innan matte/ husse tar maten.

 15. Lägg bra foder och blanda med t ex kattfoder i en spännande karamellburk eller ovanlig liten skål och sätt er i soffan och ha mys. Skramla med burken och ta fram en kula och mata, snart lär sig hunden att den får inte kattfoderkulor om den inte också äter de bra hundfoderkulorna och kanske "tråkiga fodret" när det dyker upp ur skålen. Ibland bottennapp och ibland godis! Glöm inte att hundar blir aldrig vuxna man kan lura och leka med dem som 2-åringar. 😀

 16. Handmata och ge varannan torrfoderkula till en annan hund med god aptit!

 17. Om hunden mår bra i övrigt och inte är för gammal är det bästa av allt låååååånga promenader.

Posted in Dagens Tips.