Bli av med sorgmyggor

Alltså inte banan / fruktflugor

Annons för Westhuset

BILD: från @palettbladoodling

Enklaste skillnaden är att sorgmyggor är mer svarta och är inte alls lika benägna att lockas i och hamna i hemgjorda flugfällsdrinkar av vinäger, något sött med lite diskmedel plus att sorgmyggans larver angriper krukväxternas rotsystem vilket inte blomflugan gör.

Sorgmyggan lägger sina ägg i jorden och när de kläcks kommer det ut små ljusgrå, nästan genomskinliga larver med brunsvart huvud som är 6-7 mm långa. Larverna kalasar sedan med stor aptit på rötter och fröer. De små nyutkomna rötterna har inte en chans, utan sticklingen dör och fröet kan inte gro.

Bäst är att aldrig ta in köpejord som inte varit ute i minusgrader först och dödat eventuella larver. Sedan kan man sterilisera mindre mängd jord i mikron, häll 1 liter jord i en plastbytta med plastfolie över som naggats med rätt många hål och sätt in tillsammans med en liten skål vatten på full effekt i 4 minuter.

Sedan kan man med fördel ha köttätande växter hemma som samtidigt bli matade och håller efter beståndet 😉

Sorgmyggan gillar gult så man kan göra egna fällor med färgen och dubbelhäftande tejp eller köpa klisterplattor samtidigt som man låter krukväxterna torka ut så mycket som man vågar för att bromsa larvernas tillväxt.

Sedan finns det även biologiska Nematoder, Nemamyggan som fungerar mot sorgmyggor, harkrank, minerare, blomstertrips mfl. Genom att vattna ner nematodlösning i jorden eller duscha bladverket ordentligt med nematodlösning kan man få bukt med larverna och på ett tidigt stadium bryta skadedjurets livscykel.
Notera att strilen på vattenkannan bör ha minst 0,5 mm stora hål för att nematoderna ska kunna ta sig igenom. Läs vidare här direktlänk till Westhuset.com>

 

Posted in Trädgård.