Sök fonder till din förening!

Jobba tillsammans

tillsammans

Länkar bidrag

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, www.sok.se

Riksidrottsförbundet, RF, www.rf.se

Bolagsverket, www.bolagsverket.se

Skatteverket, www.skatteverket.se

Jordbruksverket, www.jordbruksverket.se

Länkar till fonder som delar ut bidrag och stipendier

Nedan finner du ett antal olika fonder och stiftelser som delar ut stipendier eller bidrag till projekt. Kontakta oss om du önskar ytterligare information om vilka möjligheter din organisation har för att få ett bidrag för ert eller era projekt.

Allmänna Arvsfonden

Allmänna arvsfonden finansierar nyskapande och utvecklande projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Två statliga myndigheter har hand om arvsfondsärenden, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen. Läs mer om Allmänna Arvsfonden här

Anérstiftelsen

Gunvor och Josef Anérs stiftelse ger bidrag till vetenskaplig forskning, högre akademisk utbildning. Enskilda personer med grava funktionsnedsättningar samt föräldrar som har barn med funktionsnedsättning kan få bidrag ur stiftelsen.

Anna Lindhs Minnesfond

Anna Lindhs Minnesfond stödjer kvinnor och ungdomar som i Anna Lindhs anda har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor så att människor kan leva ett gott liv i en miljö där de mänskliga rättigheterna efterlevs.

B

Brottförebyggande rådet

Brottsförebyggande rådet ger ekonomiskt stöd till försöks- och utvecklingsprojekt på lokal nivå som kan bidra till ny kunskap om brottsförebyggande arbete.

Brottsofferfonden

Brottsofferfonden är en fond som man kan söka pengar ur till brottsofferinriktade projekt och verksamheter. Medel kan beviljas forskare, ideella organisationer, verksamheter i privat regi och verksamheter i offentlig regi.

Boverket

Boverket arbetar i första hand med frågor som rör samhällsplanering, byggande och boende. Utöver detta kan man även ansöka om bidrag från boverket när man skall anlägga en ny lokal eller anläggning. Läs mer om ett bidrag från boverket här

Bångs stiftelse

Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs minne ger bidrag till föreningar och organisationer med social inriktning. För 2008 har stiftelsens styrelse beslutat att bidrag kan sökas av föreningar som arbetar för att främja social utveckling och fostran av barn och unga upp till 18 år. Bidrag kan sökas till mötesverksamhet, läger, kurser, informationskampanjer och liknande.

D

Dr Félix Neuberghs stiftelse

Stiftelsen ger bidrag till medicinsk forskning med syfte att förbättra den åldrande människans fysiska livskvalitet. Stiftelsen ger också bidrag till enskilda personer för barns eller ungdomars vård och fostran, ungdomars utbildning och vård och hjälp till åldersstigna, sjuka eller personer med funktionsnedsättning.

F

Folke Bernadottes Minnesfond för internationellt utbyte

Fonden ger stipendier i form av utlands-resebidrag för ungdomsutbyten, läger, volontärarbetares resor och toleransresor, d.v.s. resor till före detta koncentrationsläger. Resorna kan gå till alla länder utom Norge, Danmark och Finland. Stipendium ges inte för personlig utbildning, yrkesinriktade seminarier, konferenser eller praktik i utbildning. Organisationer och enskilda personer mellan 11 och 25 år kan söka.

Forum Syd

Forum Syd ger olika typer av stöd till ideella föreningar för bl.a. information i Sverige om globala utvecklingsfrågor samt ungdomsledda projekt som arbetar med utvecklingssamarbete eller information i Sverige.

Föreningen FVO – Föreningen för Välgörenhetens Ordnande

Föreningen FVO ger tillfällig ekonomisk hjälp och råd till enskilda behövande, huvudsakligen till äldre, personer med funktionsnedsättning eller sjuka. Stöd ges även till vård, fostran och utbildning av barn och ungdomar när vårdnadshavaren har ekonomiska svårigheter att tillgodose deras behov.

Föreningen Norden

Föreningen Norden arbetar för ett bättre fungerande samarbete i Norden, sprider kunskap om språk, kultur, historia ochsamhällsliv i de nordiska länderna och skapar nätverk mellan folk och länder. Förutom de fonder som föreningen administrerar finns även en rad andra nordiska och skandinaviska fonder som kan vara möjliga bidragsgivare för nordiska projekt.

H

Helge Ax:son Johnsons stiftelse

Stiftelsen utövar välgörenhet, stödjer litterär och konstnärlig verksamhet, främjar vetenskaplig forskning och understödjer undervisnings- och studieverksamhet i landet. Såväl enskilda som organisationer kan söka.

I

IF säkerhetsnål

If Säkerhetsnål, där organisationer, privatpersoner, samfälligheter med flera. kan söka bidrag till olika former av skadeförebyggande och trygghetsskapande åtgärder

Internationella programkontoret

Internationella programkontoret fördelar projektbidrag och individuella stipendier inom många olika samarbets- och utbytesprogram på olika utbildningsnivåer. Skolor, högskolor, företag och organisationer kan ansöka.

Idrottslyftet

Många idrottsföreningar är kvalificerade att söka bidrag i form av Idrottslyftet. I de flesta av landets idrottsföreningar finns goda idéer om hur verksamheten skulle kunna utvecklas. För att hjälpa till att göra idéerna till verklighet finns Idrottslyftet. För att få stöd från Idrottslyftet kan föreningen vända sig till sitt specialidrottsförbund (SF), sitt distriktsidrottsförbund (DF) och/eller sitt SISU-distrikt. Läs mer om Idrottslyftet här

J

Jordbruksverket

Jordbruksverket delar ut medel till föreningar på landsbygden för att investera i anläggningar. Det rör sig om anläggningar för fritids- eller idrottsaktiviteter. Läs mer om bidrag från Jordbruksverket här.

K

Karin och Ernst August Bångs Minne

Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs minne ger varje år bidrag till föreningar och organisationer med social inriktning. Prioriterade verksamheter är föreningar som arbetar för att minska drogmissbruk, motverka utstötning och öka förståelse och solidaritet mellan olika folkgrupper, främjar social gemenskap för unga som på grund av funktionshinder eller av andra skäl har behov av stöd och uppmuntran.

KK-stiftelsen

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det görs genom att stödja forskning, forskarutbildningar, kompetensutveckling inom näringslivet samt skolutveckling och IT.

Konsumentverket

Konsumentverket ska stödja nationella konsumentorganisationer och andra organisationer som engagerar sig i konsumentfrågor. Pengarna ska gå till projekt och aktiviteter som bidrar till att göra allt fler konsumenter intresserade av konsumentfrågor.

Kommunerna i Sverige

Sverige har 290 kommuner. Många kommuner har resurser som de kan och vill investera i idrottsföreningar. Kontakta just din kommun och hör med dem hur de ställer sig till att investera i ert projekt.

Konung Gustaf V:s 90-årsfond

Fonden främjar ideell ungdomsverksamhet, i huvudsak genom att ge stöd till internationellt samarbete med utbildning av ungdomsledare. Bidrag ur fonden kan sökas av ideella organisationer och föreningar i Sverige, som är inriktade på verksamhet med ungdomar. Enskilda personer kan däremot inte få stöd ur fonden.

Kulturfonden för Sverige och Finland

Fonden har till syfte att främja de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Finland genom att ge stöd till ökad kännedom om och kontakt mellan de båda ländernas kultur, näringsliv och folk. Bidrag ur fonden kan sökas av enskilda personer, organisationer och föreningar med verksamhet inom fondens intresseområde.

Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade (KMA)

Stiftelsen lämnar bidrag till personer med synskador och till vetenskaplig forskning rörande synskador. Bidrag lämnas förutom till forskning även till föreningar och organisationer, som arbetar för synskadade, samt till enskilda synskadade.

Kronprinsessan Margaretas Minnesfond

Stiftelsen delar ut bidrag för inhemska sociala och välgörande ändamål till föreningar och institutioner, vilkas verksamhet kan anses vara till allmänt gagn. Enskilda personer kan inte få bidrag ur Minnesfonden.

L

Linnéa och Josef Carlssons stiftelse

Stiftelsen ger bidrag till enskilda samt till ideella föreningar med verksamhet för barn och ungdomar upp till 25 år med neurologiska funktionshinder – i första hand till barn och ungdomar med cp-skador. Stiftelsen ger också bidrag till vetenskaplig forskning inom neurologiska sjukdomar hos barn och ungdomar.

M

Majblomman

Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdom i Sverige. Föräldrar kan söka bidrag från den lokalförening som finns på hemorten. Majblommans lokalföreningar ger bidrag till barn upp till 18 år.

N

Norrbacka-Eugeniastiftelsen

Stiftelsen har till ändamål att underlätta situationen för personer med funktionsnedsättning. Det sker genom bidrag till enskilda personer, till organisationers och föreningars aktiviteter samt till forskning och utvecklingsarbete.

O

Olof Palmes minnesfond

Fondens syften är att främja ungdomars möjligheter till internationellt utbyte och studier kring fred och nedrustning och att stödja arbetet mot rasism och främlingsfientlighet. Såväl enskilda som organisationer kan söka.

P

Petrus och Augusta Hedlunds Stiftelse

Stiftelsen ger bidrag till medicinska forskningsprojekt och humanitär verksamhet över hela landet. Bidrag till medicinsk forskning kan sökas av alla institutioner som bedriver kvalificerad medicinsk forskning. Inom den humanitära delen lämnas bidrag till verksamheter som riktar sig till barn, ungdom eller äldre, personer med funktionsnedsättning eller sjuka. Stiftelsen prioriterar nyskapande projekt framför löpande verksamhet. Enskilda kan inte få bidrag.

Prins Gustaf Adolfs och prinsessan Sibyllas minnesfond

Fonden ger bidrag till projekt som föreningar, organisationer eller andra sammanslutningar genomför för barn och ungdomar.

R

Radiohjälpsfonden och kronprinsessan Victorias fond

Radiohjälpen beviljar medel ur Radiohjälpsfonden och Kronprinsessan Victorias fond till ideella föreningar vars huvudsyfte är att stödja funktionshindrade och kroniskt sjuka.

Ragnhild Frykbergs stiftelse

Stiftelsen ger enskilda bidrag till ungdomars utbildning samt till vård av behövande.

S

Sida

Sida förmedlar stipendier, stöd och bidrag till exempelvis forskare, näringsliv, myndigheter, studenter och enskilda organisationer.

Skandias stiftelse Idéer för livet

Skandias stiftelse som arbetar för förebyggande verksamhet för barn och ungdomar. Idéer för livet samarbetar med ideella organisationer, skolan, föreningar och kommuner. Det kan till exempel handla om projekt som riktar sig till föräldrar, lärare eller idrottsledare.

Skolverket

Skolverket ger stadsbidrag till både kommunal och fristående skolverksamhet från förskola upp till vuxenutbildning, till organisationer och i vissa fall till landsting och enskilda verksamheter.

Socialstyrelsen

Ideella organisationer på riksnivå kan söka bidrag från Socialstyrelsen till det förebyggande arbete mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner, STI. Enskilda personer kan inte få bidrag.

Sparbanksstiftelserna

De elva stycken sparbanksstiftelser som blev huvudägare till bankaktiebolaget Sparbanken Sverige när detta bildades 1992. Huvuddelen av dessa stiftelsers ägande i Swedbank kontrolleras genom Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB, men en mindre del kontrolleras direkt av stiftelserna själva.

  • Sparbanksstiftelsen Alfa
  • Sparbanksstiftelsen Dalarna
  • Sparbanksstiftelsen Första
  • Sparbanksstiftelsen Kronan
  • Sparbanksstiftelsen Jämtlands län
  • Sparbanksstiftelsen Norrbotten
  • Sparbanksstiftelsen Norrland
  • Sparbanksstiftelsen Nya
  • Sparbanksstiftelsen Skåne
  • Sparbanksstiftelsen Väst
  • Sparbanksstiftelsen Upland

Sparbanksstiftelserna har en lång historia av att återinvestera medel i föreningslivet. Kontakta den Sparbanksstiftelse som finns närmast den ort där er idrottsförening bedriver sin verksamhet och beskriv er idé och ert behov.

Statens kulturråd

Kulturrådets bidrag syftar till att främja mångfald, jämställdhet och kvalitet. Kultur för barn och ungdom och mångkulturella frågor ses av Kulturrådet som särskilt viktiga områden. Kulturrådet har ett särskilt ansvar för att kulturen görs tillgänglig för funktionshindrade och att det finns ett levande kulturliv även utanför storstadsområdena. Endast institutioner, organisationer och grupper kan få bidrag av Kulturrådet, inte enskilda personer.

Stiftelsen Fanny Hirsch Minne

Stiftelsen ger bidrag till personer med långvariga psykiska sjukdomar och som bor i Stockholms stad, samt till organisationer vars syfte är att hjälpa nämnda persongrupp. Bidrag kan ges för rekreation, vila och vård.

Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond

Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond disponeras till stöd för forskning
och utveckling inom området sport och idrott för ungdom med funktionshinder. Bidrag lämnas inte till enskilda funktionshindrade personer;
inte heller för täckande av löpande driftskostnader eller annan verksamhet.

Stiftelsen Lars Hiertas Minne

Stiftelsen tar emot ansökan från allmännyttiga föreningar eller enskild person. Bidrag ges till vissa sociala ändamål och till allmännyttiga slöjder och näringar. Stiftelsen tar även emot förslag från enskilda forskare till projekt inom alla ämnesområden.

Stiftelsen Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibyllas minnesfond

Bidrag lämnas till projekt som organisationer genomför för barn och ungdom. Bidrag lämnas inte till enskilda och bara undantagsvis till projekt i utlandet.

Stiftelsen Sävstaholm

Stiftelsen stödjer forskning inom området utvecklingsstörning. Stiftelsen har ett särskilt program för doktorandstöd. Vidare lämnar stiftelsen ekonomiskt stöd till utbildning, utveckling och vård av enskilda personer med utvecklingsstörning.

Stiftelsen Tysta Skolan

Stiftelsen Tysta skolan anslår årligen medel till audiologisk forskning och till habiliterande och rehabiliterande verksamhet för personer som är döva eller har en hörselnedsättning samt för personal som är verksam inom området.

SVCR – Stiftelsen Svenska kommittén för Rehabilitering

Stiftelsen lämnar bidrag till personer med omfattande funktionsnedsättningar till följd av ett rörelsehinder, dövhet, syn-eller hörselskada. För att underlätta sökandet efter fonder har SVCR gjort en sammanställning över bidragsmöjligheter för personer med funktionsnedsättning från organisationer, stiftelser och fonder. Enskilda personer kan söka bidrag.

Svenska institutet

Svenska institutet är en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige i utlandet och att svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv. SI har ett antal stipendieprogram för gymnasieelever och vuxenstuderande.

Sverige-Amerika Stiftelsen

Sverige-Amerika Stiftelsen delar ut stipendier för master-, doktorand- och postdoktoralastudier i USA och Kanada. Stipendier kan sökas för 6-12 månaders studie-/forskningsvistelse.

Synskadades stiftelse i Stockholm och Gotlands län

Stiftelsen ger bidrag till enskilda personer samt till organisationer med verksamhet i Stockholms och Gotlands län. Bidrag ges för att främja vård av behövande blinda och synsvaga samt främja vård och fostran av blinda och synsvaga barn och ungdomar.

U

Ungdomsfonden

Ungdomsfonden ger stöd till ungdomsledda utvecklingsprojekt som drivs i samarbete med en organisation i länderna i Afrika, Asien och Latinamerika och Vitryssland, Ryssland och Ukraina. Ni kan också få pengar för att informera om globala utvecklingsfrågor i Sverige.

Ungdomsstyrelsen

Bidrag ges främst till ungdomsverksamhet, men också till integration och jämställdhet. Alla bidrag fördelas på uppdrag av regeringen, som formulerar syftet med bidragen.

ÅÄÖ

Åhlén-Stiftelsen

Åhlén-stiftelsen ger bidrag inom tre områden; barns eller ungdoms vård och fostran eller utbildning, vård av ålderstigna, sjuka eller personer med funktionsnedsättning samt vetenskaplig undervisning eller forskning inom vissa områden. Enskilda personer kan inte få bidrag.

Länkar till organisationer som delar ut bidrag till föreningar
 
Posted in Fonder & Stipendier.