Läkare uppmanar nu alla småbarnsföräldrar att undvika folksamlingar

Läkare varnar för tuff säsong med RS-virus

RS-viruset är här och säsongen ser ut att bli intensiv. Därför uppmanas småbarnsföräldrar att - om det är möjligt - hålla sina minsta hemma.

Vuxna och äldre barn klarar sig oftast undan med en vanlig förkylning när de smittats av RS-virus. Små barn, framför allt spädbarn, kan däremot drabbas av svårare sjukdom som i vissa fall kräver sjukhusvård.

Vartannat år brukar viruset slå till hårdare än vanligt.

I mitten av december 2016 hade 317 personer diagnostiserats med viruset, en siffra som kan jämföras med 51 fall vid samma tidpunkt året innan.

Läkare uppmanar nu alla småbarnsföräldrar att undvika folksamlingar.

— Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland och undvik bussar och flygplan med mera för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Läs hela artikeln här!

Posted in Dagens Tips.