Odla jordärtskocka

Idag har jag inhandlat ekologisk jordärtskocka på Lidl, tänkte förvara dem svalt och mörkt för att sedan plantera dem i egen pallkrage i grönsakslandet när jorden reder sig. De ska tydligen dela och föröka sig som ogräs så det är bäst att ha dem avskilt från andra växter.

jordart

Jordärtskockan är en ju en slags solros så det kommer att bli blommor att beskåda också , extra plus!

jordartskocka

Om att odla jortärtskocka

Text från Klostra Handelsträdgård

http://www.klostra.se/tips-rad-och-inspiration/tips-och-rad-for-att-odla-jortartskocka/

Att plantera jordärtskocka

Skockorna klarar de flesta jordar, men lättar/sandiga ger bättre skörd och slätare skockor. Blanda ner en näve vanlig trädgårdsgödsel eller motsvarande naturgödsel per skocka före planteringen. Mer behövs inte under säsongen. Sätt knölarna på 6-8 cm djup, med 25-30 cm avstånd och 75 cm mellan rader.

Att odla jordärtskocka

Man bör kunna kupa upp mer jord kring plantorna efterhand. Är sommaren torr är det bra att vattna. Jordärtskocka är en flerårig växt, som odlas bäst som ettårig. Knölar kan ligga kvar i jorden och skördas under 3-4 år, men de blir då färre och mindre. Ur knölen växer ett antal stänglar som får gula stjärnformade blommor. Sent på hösten har det på stammen, under jorden, bildats många nya jordärtskockor, klara att skörda och tillaga på olika sätt. En välskött planta kan ge upp mot 1 kg nya skockor. Det går bra att odla jordärtskocka i kruka på ex balkongen.

Att skörda och tillaga jordärtskocka

Efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar, stammen skrumpnar, knölarna är skördefärdiga och lätta att skörda. Detta brukar inträffa ungefär i september. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Skörda efterhand. Skockor tål låg temperatur men skördas under frostfria perioder. Vid lagring kan knölarna bli mjuka/skrumpna och börja jäsa. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll och täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering. Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt.

Posted in kul, Mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.