Träd

krama tradet

Var med om något besynnerligt för några år sedan där jag bor. En kvinna stod och kramade om ett stort och ståtligt träd vid vår parkering. Jahaa! en trädkramare tänkte jag och log, men jag ska erkänna att kollade jag in trädet lite extra varje gång jag passerade efter kramningen.

Ett mycket vackert träd, rakt med finfördelad krona och full med friska löv.

Någon vecka senare kom en av många stormar och detta magnifika, starka träd föll som en fura helt oväntat, så hela rotklumpen blottades! Den bara tvärdog!

Hur? Märkte kvinnan att det var sjukt, svagt? Hon kramade endast detta träd och endast detta träd föll vid parkeringen. Jag vet att många växter blommar lite extra när det är nödtorftiga förhållanden eller när de är sjuka, sista rycket liksom för att öka sina chanser att föra sina gener vidare och jag vet att djur döljer att de är sjuka in i det sista för att inte bli utfrysta eller ihjälhackade av flocken.

Efter denna trädupplevelse har både trädkramare och träd fått ännu mer respekt av mig.

- Naturligtvis kommunicerar allt liv med oss, mer än vi har lärt oss.

trad