Fallfrukt blir biogas

Äppelhög kan bli annans paj

Svämmar trädgården över av äpplen och plommon? Skänk dem till någon annan eller låt fallfrukten bli biogas. – Det är en skön grej att inte behöva slänga sådant som någon annan vill ha, säger Nike Vallström på Göteborgs kommun.

 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu mognar frukten i trädgårdarna, men det är mycket som ingen hinner eller orkar ta hand om. Hundratusentals ton frukt går varje år till spillo. Återvinningscentralerna i Göteborg har därför sedan ett par år fruktbytesverksamhet under hösten där man kan lämna och hämta frukt.

Det finns också en rad privata initiativ där folk bland annat via sociala medier skänker bort sitt överskott av frukt.

– I en stad bor ju de flesta i lägenheter och har inte egna fruktträd så det är bra att frukten kan byta händer. Samtidigt sätter det ljus på frågan om det stora matsvinnet där vi slänger väldigt mycket som vi i stället borde äta upp, säger Nike Vallström som är kommunikationschef på kretsloppsförvaltningen i Göteborg.

 
 

Frukt som inte går att äta längre kan bli biogas eller biogödsel – i fjol var det över 22 ton frukt som kom till nytta på det sättet bara i Göteborg. Biogasen kan ersätta fossila bränslen och minska utsläppen av bland annat koldioxid, kolväten och svavel.

Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/appelhog-kan-bli-annans-paj

Posted in Dagens Tips, kul.