Byt till sommardäck före 15 april

Under perioden 1 december–31 mars ska din bil ha vinterdäck vid vinterväglag. Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen – och det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Kraven på vinterdäck gäller både lätta och tunga fordon.

Byt till sommardäck före 15 april

Dubbade vinterdäck får användas från och med 1 oktober till och med den 15 april – men är tillåtna även annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

Anledningen till att du inte bör byta till sommardäck i vinterväglag är enkel – vinterdäcken har bättre grepp i temperaturer ner mot noll grader. Sommardäcken består nämligen av en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt och då inte fäster lika bra vid vägytan.

Men det finns självklart tydliga anledningar till varför du SKA byta till sommardäck när vintern är över. Greppet på sommardäcken är helt enkelt överlägset när det inte längre råder vinterväglag.

Och det gäller även i jämförelse med odubbade vinterdäck. Tester hos Statens väg- och transportinstitut (VTI) visar att odubbade vinterdäck har betydligt längre bromssträcka än sommardäck. På både vått och torrt underlag!

Slitna däck kan kosta

När vinterväglag råder är 3 mm minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäcken. För sommardäck är lagkravet 1,6 mm men för att du inte ska äventyra din och andras säkerhet bör du köpa nya sommardäck när mönsterdjupet når 3–4 mm.

Bötesbeloppet för ett slitet däck är 1 200 kronor.

Däcken med det största mönsterdjupet eller de som bedöms ha det bästa väggreppet bör monteras bak på fordonet, för att minska risken för sladd vid inbromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förvara däcken du inte använder svalt, torrt och mörkt. Det ger dem längre livslängd.

Kom ihåg!

  • Är det inte vinterväglag måste du byta dina dubbade vinterdäck senast den 15 april!
  • Det råder dubbdäckförbud på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Mer information finns i de lokala trafikföreskrifterna.
  • Kör inte för länge med odubbade vinterdäck när vintern är över – sommardäck har mycket kortare bromssträcka.

Det här ska du tänka på inför sommardäcksköpet!

Posted in Dagens Tips.