Så slipper du betalningsanmärkningar

Men betala alltid din hyra i tid!

paminnelse

Så slipper du betalningsanmärkningar

Få inte panik när brevet kommer från inkassobolaget eller Kronofogden. Agera direkt! Så här gör du.
Om du inte betalar en räkning kommer oftast en påminnelse.

Sedan ett inkassokrav.

Sedan brev från Kronofogden.

I varje steg har du möjlighet att betala och saken är ur världen.

I varje steg kan du också protestera om det till exempel är en bluffaktura. Eller ringa den som vill ha betalt och försöka få en avbetalningsplan.

Men gör du ingenting så slutar det ofta med en betalningsanmärkning.

Den sitter kvar i tre år och kan hindra dig från att få lägenhet, telefonabonnemang, handla på avbetalning och teckna alla möjliga sorters avtal.

Det kan alltså vara mycket värt att inte låta det gå så långt.

Och ibland kan det ske utan förvarning. För det finns inga regler som säger att du har rätt att bli påmind eller få tidsfrister innan brevet från Kronofogden dimper ner på hallmattan.

Vem som helst kan när som helst skicka in ett krav mot dig till Kronofogden.

Det kan till och med räcka att du har betalat en räkning ett par dagar för sent. Därmed har du fått en ränteskuld på några kronor och kravet – en ansökan om betalningsföreläggande – kan skickas direkt till Kronofogden.

– 25 procent av alla ansökningar om betalningsföreläggande gäller belopp under 500 kronor. Det kan vara så lite som en krona i ränta som automatiskt skickas till oss, säger Ann-Sofie Kock, teamchef på Kronofogden.

I det läget får du ett delgivningsbrev från Kronofogden, som du måste öppna och skriva under som bevis på att du har tagit emot det. Det betyder inte att du registreras som opålitlig betalare. Det är bara ett meddelande om att kravet finns och att du har cirka tre veckor på dig att betala.

Om du anser att kravet är felaktigt ska du bestrida det, alltså skicka ett brev till Kronofogden och säga att det inte stämmer. Om sökanden vill gå vidare måste en domstol avgöra om kravet är befogat eller ej.

– Många vet inte att det är möjligt att bestrida. Man tror att vi på Kronofogden redan har bedömt sakfrågan, men det gör vi aldrig i mål om betalningsföreläggande. De avgörs i domstol och sedan måste fordringsägaren komma med domen till oss och be oss driva in skulden, berättar Ann-Sofie Kock.

Det är då du kan få en betalningsanmärkning – en prick i kreditupplysningsföretagens register.

Bestrid eller betala, det är det som gäller för att slippa betalningsanmärkningar.

Men oftast är problemet att kravet är riktigt och pengarna saknas. Ett råd är att ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare.

Ingvor Fahlén jobbar i Karlstad och hon önskar att fler kom till henne i ett tidigare skede än nu.

– Börjar man tappa kontrollen så är det vanligt att man skjuter det ifrån sig. Det är pinsamt och skamligt att man inte kan betala. En del öppnar inte ens breven. Gör inte så! Hör av dig till den som vill ha betalt. Oftast går det att få en avbetalningsplan om man inte har krånglat tidigare, säger hon.

Ju längre tiden går, desto svårare är det att veta vad man är skyldig.

Räntor och avgifter läggs på skulden. Inkassobolag säljer och köper fordringar av varandra. Det händer att de väntar med att göra en ansökan hos Kronofogden tills du har fått ett jobb och det finns pengar att mäta ut. Då plötsligt kan det trilla in drösar av krav som är svåra att härleda.

När Ingvor Fahlén möter människor som är på väg att få betalningsanmärkning försöker hon kolla att personen inte behöver byta bostad, jobb eller teckna nya avtal.

– Om du vill flytta – ta tag i det nu, innan du får en betalningsanmärkning. Försök få en stabil situation, för sedan är det svårt att få ett elabonnemang, hyra kärra på Shell, få jobb hos vissa arbetsgivare eller bostad hos de stora bostadsbolagen.

Sedan behöver det inte vara en katastrof om Kronofogden får ett utslag och börjar driva in skulden. Enligt Ingvor Fahlén kan det ofta innebära ett lugn och en känsla av kontroll som var svår att få på egen hand. Under tiden är det svårt att dra på sig nya skulder.

Det viktiga i alla lägen är att ta kontrollen över sin ekonomi. Sätt in alla papper i en pärm och ta hjälp, råder Ingvor Fahlén.

– Det läggs otroligt mycket energi på att inte veta. Då har man hela tiden en oro för hur stora skulderna är och om man alltid kommer att ha skulder. Men när man tar kontroll över sin ekonomi får man det ofta på andra områden i livet också.

http://www.hemhyra.se/tips/slipp-anmarkning

BETALA ALLTID DIN HYRA I TID! Du kan bli vräkt eller få prickar! Sök kredit och betala tillbaka beloppet snarast!

Posted in Dagens Tips.